АЕЖ-България и Factcheck.bg – първата платформа в България, изцяло посветена на проверка на фактите по важни за обществото теми – организират обучение по проверка на фактите.

Обучението е насочено към журналисти, студенти и граждански активисти. Целта му е да развие умения за проверка на фактите в онлайн среда. Обучението ще бъде практически насочено с реални примери от работата на Factcheck.bg.

Темите:

  1. Дигитални инструменти и умения в помощ на проверката на фактите. Обучител е Никола Тулечки. Той е експерт по данни в “Онтотекст“ от 2017 г. и един от основателите на Сдружение „Данни за Добро“. Никола Тулечки води курс „Семантични технологии“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет.
  2. Принципи на работа на Factcheck.bg. Обучител е Ралица Ковачева. Тя е главен редактор на Factcheck.bg. Ралица Ковачева е доцент по журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Има три публикувани книги и множество научни статии. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Мисия на Factcheck.bg

Обучението ще се проведе на 28 септември 2021 г. от 10.00 до 14.00 ч. на ул. Сердика 20, ет. 2, гр. София.

Препоръчително е участниците да носят лаптоп или смартфон, през който да работят по време на обучението.

Заради ограниченията, наложени със заповед на Министъра на здравеопазването, местата за участие са ограничени. Поради тази причина няма да бъдат допускани участници без предварителна регистрация.

Регистрирайте се за участие тук до 27 септември 2021.

За повече информация:
Кристина Христова
Ръководител проект Factcheck.bg
Тел.: 0899817659
Email: [email protected]

Местата за обучението на 28 септември са изчерпани. Следващото обучение ще бъде през октомври. Датата ще обявим до края на септември.

Инициативата се организира с финансовата подкрепа на Програма за малки грантове към Посолството на САЩ в България.

Принципи на работа на Factcheck.bg