Платформа за проверка на фактите стартира и в България

4023

Независима платформа за проверка на фактите стартира и в България. Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на информационната платформа е да подпомага журналистите в усилията им да предоставят проверена и надеждна информация. Factcheck.bg се ангажира с проверка на фактите, които са в основата на новини в медиите, изказвания и публикации в социалните мрежи.

Екипът се състои от опитни журналисти с изявен интерес в областта на проверката на фактите, преминали няколко нива на обучения.

Как работи Factcheck.bg?

Редакторите на сайта избират твърденията, които да проверяват, според актуалността и обществената значимост на всяка от темите или източника им. Едновременно с това екипът ще наблюдава тенденциите в социалните медии, за да опровергава своевременно и с факти случаите, в които се разпространява дезинформация по важни обществени теми.

Factchek.bg се ръководи от първото и основно правило в журналистиката – проверяване на фактите, проследяване на информацията, кой е източникът и какви са неговите мотиви.

Убедени сме, че качествената журналистика има силата да се противопостави на дезинформацията.

Първите материали можете да прочетете тук:

Проверено: Не е вярно, че само ваксинираните ще могат да пътуват в ЕС

Фактите за: Европейския COVID сертификат

Проверно: Видео в социалните мрежи твърди, че тестовете на животни на ваксините против COVID-19 са били прекратени, защото животните умирали

Фактите за: ЕС и ваксините срещу COVID-19

 

Кои са лицата на Factcheck.bg?

Ралица Ковачева, главен редактор
Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Георги Марчев, журналист

Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Мина Киркова, журналист

Мина Киркова получава образованието си от Класическата гимназия (Национална гимназия за древни езици и култури) в София и Глазгоуския университет (University of Glasgow) във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiT, където работи като международен редактор. След като каналът спира да съществува, започва работи в сферата на развлекателната телевизия като редактор в голяма част от най-успешните реалити формати в страната. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, която я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване на фалшивите новини за PCR тестовете за коронавирус. Разследването печели награда от хакатона „Здраве на прицел“, организиран от АЕЖ.

Божидар Ангелов, журналист

Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра “Европеистика” на СУ “Св. Климент Охридски”. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BIT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 година. Година по-късно защитава магистърска теза на тема “Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)” в магистърска програма “Е-Европа”.

Никола Тулечки, експерт

Никола Тулечки е експерт по данни в “Онтотекст“ от 2017 г. и един от основателите на Сдружение „Данни за Добро“. Завършил е докторантура в Тулуза (Франция) върху приложенията  на автоматична обработка на езика на доклади за инциденти в авиацията. В „Онтотекст“ Никола работи по разнообразни научноизследователски проекти, където основно се занимава със семантично моделиране и интегриране на данни. В по-общ план се интересува от свързани отворени данни, както от структурна гледна точка, така и от гледна точка на тяхната обществена значимост. Никола също води курс „Семантични технологии“ в Софийския университет и в Нов български университет.

Кристина Христова, ръководител проект

Кристина Христова е председател на Коалицията за медийна грамотност и проектен ръководител в Асоциацията на европейските журналисти – България. Кристина е сред учредителите и председател на АЕЖ-България в периода 2010 – 2016 г. Дълги години ръководи сайта на в. „Дневник“, посветен на европейските въпроси – „Европа Дневник“. За журналистическата си работа по европейски въпроси е награждавана три пъти от Представителството на Европейската комисия в България с наградата „Робер Шуман“, в категория „Интернет медии“. Завършила е международни отношения в София, политически науки и политическа социология в Париж.

Мария Черешева, координатор

Мария Черешева е член на Управителния съвет и сред основателите на Асоциацията на европейските журналисти – България. Журналистка на свободна практика. Започва кариерата си през 2008 г. в европейския портал на Dnevnik.bg, като оттогава е работила с многобройни български и международни издания. Сред тях са Balkan Insight, OCCRP, ZDF, Deutsche Welle, BBC, Ethical Journalism Network и др. Учила е европеистика в София и Маастрихт, Холандия и е стажувала в отдела за медиен мониторинг на Главна дирекция „Комуникация“ на Европейския парламент.

Работатата на Factcheck.bg се подкрепя от Евроопейския съюз за периода май-септември 2021 г.

Ако смятате, че определена информация се нуждае от проверка, моля да ни сигнализирате на електронна поща: [email protected].

Какви твърдения проверява Factcheck.bg?

Ясна методология

Екипът избира твърденията, които проверява, според тяхната значимост и обхват. Проверката включва както доказателства, които изглежда, че подкрепят твърдението, така и такива, които го опровергават. Оценяват се доказателствата по едни и същи високи стандарти, които се прилагат към еквивалентни твърдения, независимо от това кой е източникът на тези твърдения.

Когато е възможно се стремим да се свържем с източника на твърдението и да потърсим доказателства от него. Това може да е невъзможно, когато: става дума за твърдения, направени онлайн; източникът на твърдението не отговаря в разумни срокове и забавянето би могло да възпрепятства своевременната проверка на фактите; източникът на твърдението поставя условия или ограничения; има съображения, свързани с безопасността на проверителите на факти или други легитимни причини.

Проверяваме твърдения, изпратени от читателите, в случай че има фактологична база, която да бъде проверена. Ако смятаме, че е невъзможно да бъде направена проверка, предоставяме аргументиран отговор.