8408366593_f7fe5486b8_zМарк Зукърбърг, основател и изпълнителен директор на Facebook, съобщи, че компанията планира да наеме 3000 нови модератори през следващата година, за да предотврати разпространението на неподходящо съдържание. Те ще се присъединят към сегашните 4500 модератори на компанията.

Изявлението на Зукърбърг идва няколко дни, след като тайландец показа на живо във Facebook  как убива 11-месечната си дъщеря, преди да се самоубие. Впоследствие двата видеоклипа бяха достъпни приблизително 24 часа, преди да бъдат премахнати, и са били гледани общо над 370 000 пъти.

Към момента Facebook не успява да предотврати разпространението на подобни материали още преди да бъдат качени. Вместо това от социалната мрежа разчитат на доклади от своите 1.86 милиарда потребители и екип от служители, които преглеждат докладваните публикации и преценяват дали да ги премахнат.

„Ако ще градим безопасна общност, трябва да реагираме бързо“, каза Зукърбърг. „Работим в посока улесняване на докладването на такива видеа, така че да можем да предприемем правилното действие по-рано – било то като реагираме бързо, когато някой се нуждае от помощ, или като сваляме публикация.“

Инцидентът в Тайланд е поредният акт на насилие, излъчен във Facebook през последните няколко месеца, припомня The Guardian. През януари над 16 000 потребители са гледали на живо измъчването на мъж, преди видеото да достигне още по-голяма аудитория чрез YouTube. През март поне 40 души са проследили във Facebook как 15-годишно момиче от Чикаго е било насилвано сексуално от група мъже или момчета. Миналия месец пък във Facebook беше качено видео с убийството в Кливланд на 74-годишен бивш работник в леярна. Убийството на мъжа не е било показано на живо, но е било достъпно за гледане в продължение на три часа, преди да бъде премахнато. Съвсем наскоро в Швеция трима мъже бяха пратени в затвора, защото по-рано тази година са изнасилили жена в град Упсала и са показали деянието си на живо във Facebook.

Снимка: Sarah Marshall