Sofia Talks Media: Youth – конференция за младите хора в журналистиката

Лектори от Дания, Италия, Великобритания, Румъния и България пристигат в София за годишната конференция на Асоциацията на европейските журналисти – България, която ще се състои на 30 юни и е посветена на темата за медиите и младите. Събитието Sofia Talks Media: Youth (Софийски разговори: Млади хора и медии) ще се проведе в Гранд хотел „Астория“. Участието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация тук, а местата са ограничени.

Склонността на медиите да отразяват трагедии, катастрофи и мрачни истории отблъсква много хора, които просто спират да потребяват новини. Средно 38% от хората не следят активно новините, в сравнение с 28% през 2018 г., показва последният годишен доклад на Reuters Institute. Младите хора още по-целенасочено избягват новинарските емисии. Поколенията, израснали със социалните медии, очакват, че ако новината е достатъчно важна, то тя ще ги намери сама.

Но не всичко е загубено. Новите начини за разказване на истории и растящото търсене на качествени журналистически материали увличат все повече млади журналисти, които с ентусиазъм изучават тънкостите при правенето на новини.

Вдъхновени от работата и отдадеността на млади хора с интерес към журналистиката и от промяната в начина, по който новото поколение консумира новини, решихме да разгледаме по-отблизо медиите от и за младежи. Тази година нашата традиционна конференция е с фокус върху медиите и младите хора. Събитието Sofia Talks Media: Youth, което ще доведе в София редица известни журналисти и медийни професионалисти, ще включва разговори и дискусии и ще се проведе на 30 юни 2023 г.

Ще разгледаме някои от следните въпроси:

Какво знаем за младата публика? Какви са най-добрите практики, когато отразяваме теми, свързани с деца и младежи? Как да подходим към децата, когато са източници на информация? Как да пишем за тийнейджъри? Какви теми интересуват младите хора? Какво съдържание предлагаме на децата и младежите? Как да достигнем до младата публика?

Конференцията ще включва презентации и панелни дискусии по три основни теми:

  • Децата и медиите
  • Следващо поколение: журналистика от и за тийнейджъри
  • Как да достигнем до младата публика

Посетете сайта на конференцията за повече информация за лекторите и програмата.

В партньорство с Фондация за свободата “Фридрих Науман”, Фондация “Америка за България”, Посолство на Кралство Нидерландия в България, Дарт център за журналистика и травма, Национална мрежа за децата.