Café Europa – Открита дискусия между европейски журналисти и граждани

По инициатива на Френския институт в Париж на 5 март 2022 г. кафенета – емблематични за дългата европейска традиция на дебати и срещи – ще отворят врати за френски и местни журналисти, които ще разговарят за свободата на пресата и нейното бъдеще.

Такава открита дискусия, която е част от културната програма на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще се проведе в около тридесет града в Европа.

И докато въпросът за свободата на печата е в центъра на обществения дебат в България, Френският институт в България се присъединява към инициативата „Café Europa”, като организира две събития в София и Варна.

Формат на събитието : продължителност 1 час, трима участници : френски журналист, български журналист, модератор – студент по журналистика, начало в 11:00 часа. Превод френски/български. Вход свободен.

Събитието ще се проведе при спазване на действащите противоепидемични мерки.

В София, в литературен клуб „Перото“, дискусията ще се проведе между журналистите Светослав Иванов от BTV и Мариан Нагушевски, главен редактор в TV5 Monde. Модератор: Благовест Илиев, докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Във Варна, в кафенето на културен център „Морско казино“, публиката ще се срещне с журналистката на свободна практика, Ива Георгиева, и с Александър Леви от Courrier international. Модератор: младият журналист Момчил Русев, възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Кафе Европа 2022 ще разкрие чрез преки и открити диалози въпросите и перспективите, които стоят пред медиите днес.

В менюто на Café Europa 2022: дискусии за доверието между журналистите и обществеността, за политическата и икономическа независимост на медиите, за бъдещето на професията в контекста на дигитални и технологични сривове, за дезинформацията и фалшивите новини.

Повече информация за участниците ще намерите тук.