Финансиране на регионални медии от Google News Initiative

Google News Initiative започва да предлага финансова подкрепа на регионални медии от цял свят, които са засегнати от икономическия срив, причинен от пандемията от COVID-19.

Google не разкрива общия размер на своя т. нар. Журналистически фонд за спешна помощ, но от публикация в блога на компанията става ясно, целта е да се финансират „хиляди малки, средни и регионални“ новинарски медии от цял свят чрез грантове, вариращи от няколко хиляди долара за малки хиперлокални нюзрумове до десетки хиляди за по-големите, като финансирането ще зависи от региона.

“Регионалните новини са жизненоважен ресурс. Днес те играят още по-голяма роля при отразяването на местните карантини или домашната изолация, затварянето на училища и данните за това как COVID-19 влияе на всекидневието ни. Тази функция обаче е затруднена, докато медийният сектор е зает със съкращаване на работни места и пускане в принудителни отпуски в резултат на икономическия спад, предизвикан от COVID-19″, отбелязва в своята публикация Ричард Гинграс, вицепрезидент на Google News.

Гинграс съобщи още, че Google ще дари общо 1 млн. долара за две организации, подкрепящи журналистите – Международния център за журналисти (ICJF) и проекта Dart Center на Училището по журналистика към Колумбийския университет.

Заявки за финансиране могат да се подават до 29 април 2020 г.