Стипендиантска програма за журналисти с интерес към теми, свързани с езика на омразата

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) организира стипендиантска програма за журналисти с интерес към теми, свързани с борбата срещу езика на омразата, расизма, антисемитизма, хомофобията и трансфобията. Инициативата е част от проекта From Words to Stories, в който АЕЖ-България си партнира с Фондация GLAS, Фондация „Билитис“, Организацията на евреите в България „Шалом“, Сдружение „Проевропейска мрежа“ (Фондация „Роми за демокрация“). Тази коалиция от ЛГБТИ, ромски, еврейски организации и организация с фокус в областта на журналистиката си поставя за цел да противодейства на езика на омразата в българското общество.

Стипендиантската програма е с продължителност от шест месеца и включва четири онлайн лекции с различни експерти, консултации с ментор от екипа на АЕЖ-България, участие в три общностни срещи с хора от уязвими групи, както и стипендия в размер на 2500 лв. (бруто). В края на периода стипендиантите ще трябва да създадат журналистически материал (текст, аудио или видео) по избрана от тях тема. Общо осем български журналисти ще бъдат избрани да участват в програмата.

Кандидатите трябва да работят като журналисти, включително репортери на свободна практика. Нужно е да имат опит в отразяването на теми, свързани с езика на омразата, човешките права и малцинствата.

Крайният срок за кандидатстване е 12 юли 2024 г., като е необходимо да се попълни този формуляр за кандидатстване. Списък на одобрените кандидати ще бъде публикуван до 31 юли. Ако имате въпроси, може да ни пишете на [email protected].