Стипендиантска програма на BIRN за журналисти от Централна и Източна Европа

Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) откри конкурса за кандидатстване за своята годишна стипендиантска програма.

Стипендията за отлични постижения в журналистиката финансира 10 журналисти от Централна и Източна Европа, които отразяват задълбочено избран от тях обществено значим проблем в рамките на 10 месеца.

Одобрените кандидати ще получат стипендия в размер на 3000 евро, както и редакторска и менторска подкрепа. Готовите материали ще бъдат преведени и публикувани във водещи регионални и международни издания, а трите най-добри репортажа, избрани от международно жури, ще бъдат отличени с допълнителни парични награди в размер на 3000, 2000 и 1000 евро.

Програмата стартира с въвеждащ семинар, представящ различни методи за създаване на журналистически репортажи и разказване на истории. Необходимо е отлично владеене на английски език.

През последните 15 години стипендията на BIRN са получили 149 журналисти, чиито репортажи са спечелили 27 международни награди за журналистика и са публикувани над 40 000 пъти по целия свят.

Крайният срок за кандидатстване е 31 март 2022 г.