Работилница за изграждане на аудитории и генериране на приходи за независими медии

Вълнувате ли се от бъдещето на журналистиката и устойчивостта на медиите в България? Търсите ли приложими стратегии за изграждане на аудитория и генериране на приходи за вашата медия? Ако е така, каним Ви да се присъедините към нас в интензивния двудневен семинар „Устойчиви медии: иновации в изграждането на аудитория и генериране на приходи за независими медии“, който ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в Sense Hotel Sofia. Събитието е подходящо за независими журналисти, ръководители на редакции и медийния проекти, както и за професионалисти в областта на бизнес развитието в медийния сектор. Предвиден е превод от английски. Организатори са Zinc Network и АЕЖ-България в партньорство с Google News Initiative.

Семинарът има за цел да даде възможност на българските медии да се запознаят с успешни медийни модели в Централна Европа. Сесиите ще бъдат фасилитирани от експерти от региона, които са изправени пред предизвикателства, сходни с тези на българския медиен пазар. Фокусът ще бъде върху ключови теми като:

  • Задълбочаване на познанията за и връзките с аудиторията;
  • Създаване на новинарски продукти за лоялност като бюлетини;
  • Монетизация

Защо да присъствам?

Семинарът ще събере за първи път в България доказани специалисти от САЩ и района на Централна и Източна Европа, предлагайки на участниците:

Практически подход: Ще имате възможността да участвате в практически сесии за провеждане на ефективни проучвания на аудиторията и изграждане на новинарски продукти за лоялност, като например медийни бюлетини.

Експертен анализ: Участниците ще могат да почерпят от опита на регионални експерти, които успешно са се справили с предизвикателството с устойчивостта на медийните продукти, които развиват.

Създаване на мрежа: Ще можете да изградите връзки с професионалисти със сходни мисии и ценности, които също като вас търсят решения за осигуряване на устойчивост на своите медии.

Фасилитатори и обучители

Питър Ердели е директор и основател на Центъра за устойчиви медии, консултантска компания, която работи за подобряване на възможностите за финансиране на европейските медии, подкрепяйки издателите с областта на бизнес развитието и етичното финансиране. Питър е и член на Изпълнителния съвет на Европейската дигитална медийна обсерватория, консултира Фонда за инвестиции в развитието на медиите и преподава дигитални медийни стратегия в университета ELTE в Будапеща. Той е част от Executive MBA програма за социален бизнес и предприемачество в London School of Economics за периода 2023/2024 г., като изследва модели на институционално финансиране за независими медии. Като сътрудник в Института Ройтерс към Оксфордския университет, той прави изследвания върху стратегии за приходи от дигитална аудитория в ЦИЕ и Глобалния Юг. През последните две десетилетия Питър е участвал в създаването и управлението на различни дигитални издания в Унгария, като фокусирания срещу дезинформацията lakmusz.hu и популярния новинарски портал 444.hu.

Дейвид Твърдън е опитен дигитален стратег и журналист с дългогодишен опит в изграждането на модели за директни приходи от читатели, особено чрез бюлетини и подкасти. В момента той работи за един от най-популярните дигитални новинарски издания в Словакия SME.sk. Дейвид отговаря за производството на подкасти и бюлетини, включително и води собствен подкаст, фокусиран върху технологиите. Той е и автор на седмичния бюлетин FWIW, посветен на технологиите и медиите.

Арун Венкатараман е ръководител на звеното за глобални новинарски стратегии в Google News Initiative. Той ще представи News Sustainability Project – проект на Google News Initiative и FT Strategies, който предоставя инструменти и методи за задълбочени изследвания на аудиториите и измерване на ефективността и устойчивостта на новинарските проекти, създадени за издателите в Централна и Източна Европа и по света. Също така, ще получите възможността да научите повече за това как да използвате Google News Consumer Insights – безплатен инструмент, който помага на издателите да вземат базирани на данни бизнес решения, които подобряват ангажираността на читателите и приходите от читатели.

Как да участвам?

Участието в семинара е напълно безплатно, като организаторите покриват и разходите за път и настаняване на представители на медии от страната. За да се включите, молим да попълните този формуляр.

Поради големия интерес към събитието и ограничените места, регистрацията ще бъде отворена до 12:00 ч. на обяд на 22 септември.