Първо издание на конкурса за екологична журналистика „Див кестен“

Природозащитната организация „Зелени Балкани“ обяви началото на конкурс за екологична журналистика.

Конкурсът „Див кестен“ се организира за първа година като част от дейностите по проект „Натура 2000 в България – нови хоризонти“ и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

Журналистите могат да участват лично със свои публикации или да бъдат номинирани в пет конкурсни категории: печатна медия, радио, телевизия, онлайн медия, блог. За тази цел е необходимо да бъде описан накратко приносът им и защо заслужават да бъдат отличени. Във всяка категория се допускат до 3 публикации от последните 3 години (1 ноември 2017 – 1 ноември 2020).

Експертно жури ще избере 15 финалисти (по трима от всяка категория), които ще се запознаят на място с дейности по опазване на целевите видове по проект „Натура 2000“, като посетят защитена зона във Врачанския Балкан на 5 и 6 декември 2020 г. Организаторите поемат разходите по транспорт и настаняване. Сертификат за постижения в зелената журналистика ще бъде връчен на всички финалисти, а победителите (по един от всяка категория) ще получат плакет.

Официалната церемония по награждаване ще се проведе на 6 декември във Враца.

Крайният срок за подаване на номинации е 1 ноември 2020 г.