Първо издание на конкурса „Журналистика за мир“

Дружеството за ООН в България и Фондация „За ново партньорство в журналистиката“ приемат кандидатури за участие в първото издание на конкурса „Журналистика за мир“.

В него могат да се включат млади журналисти между 18-29 г. с авторски материали, отразяващи различните аспекти на конфликти в горещи точки по света, включително войната в Украйна, в синхрон с принципите на журналистиката за мир (peace journalism) и журналистиката, чувствителна към конфликти (conflict-sensitive journalism).

Всеки журналист може да кандидатства с един журналистически материал, публикуван или излъчен в периода февруари 2022 г. – февруари 2023 г. в български или чужди медии в една от следните пет категории: „Интервю“, „Разследване“, „Репортаж“, „Фийчър“, „Коментар“.

Експертно жури ще отличи по трима журналисти във всяка категория. Наградените ще получат плакет и възможност да бъдат напътствани от утвърдени международни журналисти, членове на Съвета за подкрепа на млади журналисти, създаден в рамките на проекта. Менторските срещи ще се организират в зависимост от типа материал и експертизата на съответния ментор, така че да бъдат максимално полезни на младите журналисти.

Конкурсът се осъществява като част от проекта „Млади репортери за мир“, изпълняван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Крайният срок за кандидатстване е 25 май 2023 г.

Допълнителна информация