Първа национална академия по проверка на фактите

Платформата на АЕЖ-България за проверка на фактите Factcheck.bg обявява прием за първата национална академия по проверка на фактите, с фокус журналисти и студенти от регионални градове. В академията могат да участват и представителите на национални медии.

Обучението е разработено от експертите по проверка на фактите от Factcheck.bg, съвместно с представители на американския институт за медийни изследвания “Пойнтер”.

Целта на обучението е да подготви журналисти от регионалните медии да разпознават и да противодействат на дезинформацията. Очакванията са те да допринесат за работата на техните медии и да продължат да взаимодействат помежду си в мрежа по проверка на фактите.

Обучението включва основни принципи и работа със съвременни инструменти за проверка на фактите. В рамките на обучението, участниците ще работят по реални казуси за проверка на фактите. След приключване на обучението, те ще имат възможност да продължат да работят по свои проверки под менторството на обучителите от Factcheck.bg.

Проверките, които отговарят на критериите за качество на Factcheck.bg ще бъдат публикувани и споделени от платформата.

Предварителна програма:

  • Въведение в основи на проверка на фактите – принципите на Международната мрежа по проверка на фактите (IFCN) и на Factcheck.bg.
  • Чий е сайтът – как се проверява собственост и свързаност между сайтове.
  • Фото и видео проверка на географските данни.
  • Проверка на фактите в социалните мрежи.
  • Работа по казуси.

Обучението е напълно безплатно. Организаторите покриват пътни разходи (до 80 лева на участник) и разходи за храна и настаняване на участниците.

Изисквания за участие е кандидатите: 1. да работят в регионална или национална медия или 2. да са студенти по журналистика в регионален или национален университет.

За участие се изисква автобиография и кратка мотивация защо придобиването на умения по проверка на фактите е важно за кандидатите.

Краен срок за кандидатстване: 8 юни 2023 г.
Избраните участници ще бъдат уведомени на 9 юни.
Подайте вашата кандидатура тук.

Основен лектор на академията:

Георги Марчев

Георги Марчев е заместник главен редактор на Factcheck.bg. Той е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

За повече информация: [email protected]; 0899931784