Онлайн обучения с Google News Initiative

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) организира две обучения на тема „Google инструменти за репортажи и проверка на факти“ на 20 април (вторник, 10:30 – 12:00 ч.) и „Журналистика с данни: възможности и трикове за търсене с Google“ на 21 април (сряда, 10:30 – 12:00 ч.) съвместно с Google News Initiative. Уебинарите ще се проведат онлайн в платформата Zoom и са насочени към професионални журналисти, студенти и медийни експерти. Специален гост и обучител ще бъде Пьотр Зиелински, представител на Google News Lab за Централна и Източна Европа.

В първото обучение ще получите ценни практически съвети за разказване на истории с помощта на най-новите инструменти на Google Earth и Google Earth Studio. Ще разберете как да проверявате автентичността на изображения и видеоклипове, както и да разпознавате фалшиви новини с помощта на Google Fact Check Tools.

Второто обучение ще бъде посветено на работа с бази данни и инструменти, които помагат на журналистите графично да представят своите идеи и да добавят визуален елемент към журналистическите си материали.

Тазгодишният гид в света на дигиталното новинарство ще бъде Пьотр Зиелински – журналист, обучител, собственик на медийна консултанска агенция MediaLeaders. Доскоро той е издател и редактор на сутрешното предаване „Dzień dobry TVN“. Пьотр е един от съавторите на две телевизионни платформи: Onet.TV за Onet.pl и TV.rp.pl за всекидневника „Rzeczpospolita“. В работата си като журналист си сътрудничи с водещи полски печатни издания (Forbes, Newsweek, PRESS, Gazeta Wyborcza, Newsweek).

Регистрирайте се за обученията тук: https://bit.ly/2Psk4yj. Линкът за достъп, който ще получите, ще е валиден и за двата уебинара.

Обученията са безплатни, но се изисква предварителна онлайн регистрация до 17:00 ч. на 19 април. Обученията ще се водят на английски език, като е предвиден и симултанен превод на български. За да се възползвате от тази опция, уверете се, че ползвате последна версия на приложението Zoom.

Събитията се осъществяват в партньорство с Google News Initiative и с подкрепата на Фондация „Америка за България“.