Обучение на журналисти от Централна и Източна Европа в САЩ

Комисията за образователен обмен „Фулбрайт“ кани практикуващи журналисти от Централна и Източна Европа да кандидатстват за двуседмично обучение в САЩ, насочено към изграждане на умения и придобиване на знания за отразяване на сложни теми.

Програмата ще се осъществи през октомври 2022 г. Право да кандидатстват имат журналисти от Албания, България, Косово, Молдова, Полша, Румъния, Северна Македония, Словакия, Сърбия, Унгария, Черна гора и Чехия.

Обучението има за цел да запознае участниците с добрите журналистически практики в САЩ и да им даде възможност да работят със свои колеги от различни американски медии, за да усъвършенстват професионалните си умения. Акцент ще бъде поставен върху средствата за противодействие на дезинформацията и етичните проблеми около сложни теми като общественото здраве, климатичните изменения, икономиката, законодателството, изборното гласуване и др.

Програмата на посещението се очаква да включва: професионални семинари, проведени от Poynter Institute for Media Studies; срещи и дискусии с опитни журналисти и представители на медиите; посещения на редакции във Вашингтон и Ню Йорк.

Кандидатите трябва да владеят английски език поне на ниво B2, да имат минимум една година професионален опит и да предоставят скорошни образци от работата си (на английски или български език).

Организаторите покриват разходите за обучителната програма, както и за медицинска застраховка, издаване на виза, самолетни полети до/от САЩ, местни пътувания в САЩ, настаняване и изхранване по време на престоя.

Обучителното посещение се организира в партньорство с World Learning Inc. и е финансирано от Държавния департамент на САЩ.

Крайният срок за кандидатстване е 31 март 2022 г.