Международна младежка програма за противодействие на дезинформацията набира участници от България

АЕЖ-България кани младежи с интерес към журналистиката, европейските политики и комуникациите да се включат в международната програма „Fake the System: Европейски инструменти срещу дезинформацията“. Инициативата включва серия от работни срещи и обучения на живо и онлайн, които ще се проведат в София в периода декември 2021 г. – март 2022 г., както и възможност за 5-дневна международна мобилност в Университета „Лусофона“ в Лисабон (Португалия) през април 2022 г.

Програмата е съвместна инициатива на пет организации – Italy for EU (Италия), MAD for Europe (Испания), Mano Europa (Литва), COFAC (Португалия), MHT CONSULT APS (Дания) и АЕЖ-България, и е финансирана по програмата „Еразъм +“ на ЕС.

Тя предвижда двудневна работилница в София, водена от експерти от АЕЖ-България, в рамките на която 8 младежи ще се запознаят с проблема с дезинформацията в различните европейски страни, успешните (и неуспешните) практики за противодействие, както и със специфични методи и инструменти за разпознаване и развенчаване на фалшиви новини и митове. Четиримата най-активни участници ще имат възможност да се включат в 5-дневно посещение в Лисабон заедно с младежи от другите страни участнички в проекта, където ще представят дейността на работните групи на национално ниво и ще създадат контакти за бъдещи сътрудничества помежду си.

Програмата „Fake the System: Европейски инструменти срещу дезинформацията“ е отворена за младежи на възраст от 20 до 30 години, чийто образователен или професионален интерес е свързан с журналистиката, комуникациите, европейските политики и младежки дейности. Владеенето на английски език на ниво B1 е задължително. Предишни участия в доброволчески или младежки дейности ще бъдат считани за предимство. Осигурен е пълен достъп и възможност за участие на младежи с различни възможности. Селектираните кандидати ще преминат през кратко събеседване на английски език.

Ако желаете да се включите, изпратете ни попълнен този формуляр до 16:00 ч. на 3 декември 2021 г. Одобрените участници ще бъдат поканени на неформална среща за запознаване на екипа през декември 2021 г., а работилниците ще се състоят през 2022 г.