Лекция на доц. Ралица Ковачева: „Дезинформационната пандемия: има ли защита или лекарство?“

Онлайн лекция „Дезинформационната пандемия: има ли защита или лекарство?“ на доц. Ралица Ковачева ще се проведе на 5 март 2022 г. от 16:30 ч. Лекцията, организирана от Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“, е част от проекта „Лицата на науката“, в който известни учени от Софийския университет представят работата си за широка аудитория.

Главна тема ще бъде пандемията, която е с нас от много години и навлиза в остра фаза – пандемията от дезинформация.

Тя прилича на пандемията от Covid-19: засегнати са всички, но не всички са уязвими в еднаква степен; в собственото ни мислене съществуват предпоставки, за които „шиповият протеин“ на дезинформационния вирус лесно се закача; вредната информация непрекъснато мутира и затова е трудно да се имунизираме чрез представянето на верните факти. И все пак, срещу коронавируса получихме ваксини, а вече и лекарства. Има ли защита или ефективно лечение срещу заразата с дезинформация?

Ралица Ковачева е доцент в катедра „История и теория на журналистиката“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ. Ръководител на профил „Международна журналистика“ и магистърска програма „Международна журналистика“. Публикувала е книгите „Новините от света. За смисъла и ползите от международната журналистика“ (2020), „Медиатизираното измерение на външната политика“ (в съавторство с Мария Нейкова, 2017) и „Център и периферия на европеизираните публични сфери“ (2017). Журналист с дългогодишна практика, от май 2021 г. редактор на независимата платформа за проверка на фактите Factcheck.bg, проект на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Лекцията ще бъде излъчена в каналите на СУ във Facebook и YouTube.