Конференция „Технологии срещу дезинформацията“

Хибридна конференция „Технологии срещу дезинформацията“ ще се проведе на 5 юли 2022 г. на живо в София и онлайн в Zoom.

В рамките на събитието, организирано от Ontotext, Identrics и GATE Institute, технологични експерти и информационни специалисти ще дискутират какви са проблемите за откриване и проследяване на дезинформацията и какви решения могат да предоставят новите технологии и инструменти за проверка на факти. Акцент ще бъде поставен върху ролята на изкуствения интелект и машинното обучение в откриването на невярна информация.

Събитието е разделено на два панела – технологичен и практически. Предвидена е и дискусия, по време на която лекторите ще отговарят на въпроси.

Сред панелистите ще бъдат: Никола Тулечки (експерт по данни в Ontotext); Денис Тейсу (главен редактор на Medialab, Агенция Франс Прес); Васил Шивачев (COO в Identrics); доц. Ралица Ковачева (главен редактор на FactCheck.bg); Тодор Галев (директор по научна дейност в ЦИД); Росен Босев (журналист в „AFP Провери“, Агенция Франс Прес); модератор: доц. Милена Добрева (GATE).

Конференцията „Технологии срещу дезинформацията“ е насочена към журналисти или граждани, които се интересуват от средствата за откриване на невярна информация; изследователи, които се интересуват от и разработват технологии в областта на изкуствения интелект; студенти, които търсят интересни области за развитие; преподаватели, които участват в разработването на програми за медийна и информационна грамотност.

Събитието на живо ще се проведе в Resonator Co-Innovation Hub, гр. София, ул. „20 април“ №13. Тъй като местата са ограничени, е необходима предварителна регистрация.