Конкурс „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“

За втора поредна година Антикорупционният фонд (АКФ) организира конкурса „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“.

За наградите могат да бъдат номинирани журналисти от печатни, електронни и онлайн медии, които през последната година са осветили случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България.

„И тази година търсим да отличим разследванията и материалите, които задълбочиха разбирането ни за корупцията в България, помогнаха за събуждането на гражданска енергия и прокараха червена линия, отвъд която не можем да толерираме корупцията“, заяви журналистът Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Номинации могат да бъдат подавани за една или няколко от трите категории на конкурса:

  1. Награда за журналистическо разследване, разкриващо корупция или конфликт на интереси – ще бъдат присъдени голяма награда (1000 лв. и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ) и специална награда (800 лв. и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ);
  2. Награда за утвърждаване на принципите на върховенството на правото (600 лв.);
  3. Награда за млад журналист до 35 години, работещ върху теми, свързани с борбата с корупцията и върховенството на правото (500 лв.).

Номинациите трябва да бъдат мотивирани с журналистически материали, публикувани през последната година (от 5 декември 2020 г. до 4 декември 2021 г.). 

Жури от журналисти, правни експерти и граждански активисти ще оцени получените номинации. То ще отличи журналисти и журналистически материали, които разкриват оригинални факти за случаи на корупция или допринасят за обществения дебат и за формирането на обществено мнение, утвърждаващо върховенството на правото. 

Церемонията по обявяване на носителите на наградите „Червена линия“ ще се състои на 9 декември 2021 г., Международния ден за борба с корупцията.

Формулярът за номиниране и условията за всяка от категориите на конкурса са публикувани тук:
https://acf.bg/chervenalinia2021

Попълнените формуляри с номинации, както и подкрепящите ги материали, трябва да бъдат изпратени на електронна поща [email protected] до 5 декември 2021 г

Конкурсът „Червена линия“ се провежда с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.