Конкурс за есе „Посланик за един ден“

За четвърта поредна година Посолството на Великобритания в София организира конкурса за есе „Посланик за един ден“, който позволява на български момичета на възраст между 14 и 18 години (от 8. до 11. клас) да станат посланик за един ден и да се учат от дами посланици в България. АЕЖ-България ще бъде партньор на инициативата за втори път.

Целта на конкурса е да насърчи интереса на момичета от цяла България към дипломацията и да ги окуражи да изразяват своите възгледи по проблеми, които засягат цялото общество. Темата за 2021 г. е „Издръжливост, възстановяване и възобновяване“.

Кандидатките трябва да отговорят на следния въпрос: „Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията от COVID-19 и по кои три приоритетни области бихте работили?“. Отговорът следва да бъде под формата на есе (200-250 думи) на английски или български език.

Всяка от победителките ще има възможност да работи с посланик съобразно своите интереси. В допълнение, момичетата ще си сътрудничат с неправителствени организации по темите: свобода на медиите, образование на ромите, околна среда, възможности за всички. Поради ситуацията с пандемията и ограничителните мерки повечето дейности по инициативата вероятно ще се проведат онлайн. Ако междувременно има подобрение в страната, Посолството на Великобритания ще уведоми победителките за възможни промени в програмата.

Кампанията ще завърши със събитие на високо равнище в началото на март 2021 г. около Международния ден на жената (8 март). Фокусът ще бъде поставен върху дейността на победителките и постиженията им по време на цялата инициатива.

Крайният срок за кандидатстване е 21 януари 2021 г.

Повече информация може да намерите в сайта на кампанията и Facebook страницата на посолството.