Лекция „История на репортажната фотография“ в Гьоте-институт

Лекция на тема „История на репортажната фотография“ ще се проведе на 3 октомври (вторник) от 18:30 ч. в Гьоте-институт, София.

Събитието е във връзка с изложбата „Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия“ (20.09 – 22.10) в СГХГ на германската фотожурналистка Барбара Клем, която в продължение на 35 години запечатва на черно-бяла лента някои от най-паметните моменти в историята на разделена, обединена и променяща се Германия. Творбите на Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и настоящето на една страна, разделена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографии са се превърнали в „икони на съвременната история“, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко поколения.

Лекцията, посветена на историята на репортажната фотография, ще бъде водена от доц. д-р Катерина Гаджева.

Доц. д-р Гаджева е изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките и преподавател в магистърските програми „Сравнително изкуствознание“ и „Фотографско изкуство“ в Нов български университет. Защитава дисертация на тема „Между желаното и действителното. Фотография и «нагледна агитация» в България – 1948-1956“. Автор на редица статии, посветени на световната и българската фотография.

Допълнителна информация