Журналистическа работилница „Как да отразяваме домашно насилие“

Като част от програмата на конференцията Sofia Talks Media: Youth („Софийски разговори: Млади хора и медии“), тази година ви предлагаме на 1 юли да посетите тематичната работилница „Как да отразяваме домашното насилие по въздействащ начин (и да променим общественото мнение по темата)“.

По време на събитието участниците ще се запознаят с примери и добри практики как да отразяваме домашното насилие: истории за престъпления, извършени от настоящи или бивши партньори, за общността от оцелели и особено за деца сираци, загубили родителите си заради фемицид. За румънската репортерка Оана Санду домашното насилие – ресор, който покрива през последните 10 години – е национален здравен проблем. Тя ще обърне внимание на следните теми:

  • как да отразяваме и пишем с грижа и съпричастност към жените и децата, които са станали жертви на домашно насилие;
  • как можем да намерим ресурси и експерти, които да ни помогнат да научим повече за този социален феномен;
  • как да изградим общност от читатели, които следят темата;
  • как да отразяваме тази чувствителна тема, по начин, който да промени обществените възгледи по въпроса.

Лектор: Оана Санду

Оана Санду е румънска журналистка на свободна практика с повече от 15 години опит в радиото и наративната журналистика. През последните 10 години репортажите ѝ хвърлят светлина предимно върху социални проблеми като крайната бедност, дискриминацията на деца с увреждания, системата за раждане, но най-вече домашното насилие. Нейните материали променят отношението на румънското общество към темата за домашното насилие и водят до законодателни промени в страната. През 2022 г. тя е стипендиант на Програмата за отразяване на ранното детско развитие към Dart Center for Journalism & Trauma, като нейният материал отразява въздействието на домашното насилие върху децата.

Час: 10:00 – 11:30 ч. 

Място: гр. София (ще обявим скоро)

Събитието е безплатно, а местата са ограничени.

Регистрация

 

Работният език е английски.

След регистрацията одобрените кандидати ще получат имейл с потвърждение и допълнителна информация за събитието.

В същия ден можете да посетите и още една работилница на тема „Как да интервюираме хора, преживели травма“. Повече информация ще намерите тук.