Европейски журналистически институт в Прага

Тазгодишното издание на Европейския журналистически институт (EJI) – едноседмично обучение за студенти по журналистика и млади журналисти, ще се проведе от 10 до 16 юли 2022 г. в Англо-американския университет в Прага.

По време на обучението участниците ще се запознаят с елементите на журналистическата етика и отразяването на религиозни въпроси, политически и икономически теми, военни конфликти. Акцент ще бъде поставен върху значението на независимата журналистика, базирана на факти, като основа на свободата и свободните общества. Журналистите ще бъдат подготвени да отразяват религията като съществена част от обществения живот и да насърчават индивидуалните свободи, човешките постижения и личната отговорност в своята работа.

Сред лекторите са Ибрахим ал-Мараши (преподавател по история на Близкия изток в Калифорнийския държавен университет), Шон Галъп (преподавател по фотожурналистика и фотограф в Getty Images), Пол Глейдър (преподавател по журналистика в The King’s College в Ню Йорк), Дейвид Рокс (журналист в Bloomberg News и Bloomberg BusinessWeek).

Събитието е организирано съвместно от The Fund for American Studies (TFAS) и The Media Project (TMP).

Таксата за обучението е 250 щатски долара и включва настаняване в студентското общежитие, но организаторите предлагат и пълни стипендии.

Крайният срок за кандидатстване е 15 март 2022 г.