В търсене на истината: Интензивен курс за разследваща журналистика (25-27 юли 2024 г.)

Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство с АЕЖ-България и Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) канят български журналисти да се включат в интензивен курс за разследваща журналистика, който ще се проведе между 25 и 27 юли 2024 г. у нас. В рамките на програмата участниците ще имат възможността да работят рамо до рамо с водещи експерти от екипа на OCCRP – една от най-влиятелните международни мрежи, разследващи корупцията и организираната престъпност на глобално ниво.

Курсът има изцяло практическа насоченост и фокус върху действащи професионални журналисти от национални и регионални медии с до десетгодишен опит, които имат интерес да развият цифровите си умения в областта на разследващата журналистика. Феномените като корупция, организирана престъпност, пране на пари, дезинформация и нарушения на човешките права в условията на конфликти не познават граници, затова програмата е със силно застъпен трансграничен елемент. Екипът на OCCRP ще запознае българските журналисти с най-актуалните техники и тенденции в разследванията от отворени източници (OSINT), работата с бази данни, проследяване на парични потоци, както и с най-добрите практики при планиране и организация на процеса по осъществяване на едно успешно журналистическо разследване. Участниците ще могат да предложат свои идеи за разследвания и да получат обратна връзка от водещи професионалисти в областта.

Как мога да се включа?

Ако искате да се включите в интензивния курс по разследваща журналистика, е необходимо да попълните формуляра за кандидатстване до 15 юли. Участието в програмата е безплатно, но местата са ограничени и кандидатите ще бъдат избрани според своя опит и мотивация. Екипът на АЕЖ ще се свърже само с одобрените за участие в рамките на три дни след крайния срок за подаване на кандидатурите.

Технически подробности за провеждането на обучението

Интензивният курс по разследваща журналистика ще се проведе присъствено в периода 25 юли – 27 юли близо до София. За участниците ще бъде организиран транспорт. Разходите за път, настаняване и храна в рамките на обучението се поемат от организаторите. Работният език на програмата е английски.

За повече информация можете да се свържете с нас на [email protected]. Одобрените за участие ще получат детайлна информация за програмата и логистиката на събитието. Очакваме ви!