Второ издание на конкурса за „чиста журналистика“ Web Report

За втора поредна година Dir.bg организира конкурса Web Report, който насърчава качествената, почтена и отговорна журналистика у нас. Основната цел на конкурса е да покаже, че създаването на добро съдържание в българския уеб и от българските медии е възможно и трябва да се превърне в приоритет на средата.

„Търсим онези журналисти и автори, които пишат с перо и сърце. Търсим онези, които виждат и снимат важните неща. Те проверяват с достоверни източници информацията си и не подвеждат умишлено аудиторията.“
Dir.bg

Над 150 журналисти и автори на свободна практика се бориха в петте категории на първото издание на Web Report през 2018 г. Изпратени бяха 300 материала, от които 164 бяха допуснати до участие, а 33 финално номинирани. Във второто издание на конкурса са добавени два нови жанра, характерни за съвременната дигитална журналистика – фото и видео публикации.

Наградата за всяко първо място в категория е парична премия в размер на 1000 лв. Журито ще отличи най-добрите фото и видео публикации със специални награди от 1000 лв.

В конкурса Web Report 2019 могат да участват студенти и ученици, навършили 18 години, професионални журналисти и редактори, както и автори без предходен опит с блог публикации.

Критерии за допустимост на материалите

  • Адекватност на материала по темата и категорията, в които кандидатства
  • Дата на публикуване: в периода 01.05.2018 – 15.05.2019

Критерии за оценка

  • Журналистическо майсторство, оригиналност и творчески подход
  • Обективност, пълнота и достоверност на цитираните източници
  • Обществена значимост
  • Отзвук в социални и други медии
  • Информативна стойност на материала

Крайният срок за изпращане на материали е 31 май 2019.

Повече информация за Web Report 2019 ще намерите в сайта на конкурса.

снимка: Shutterstock