На 9 март Асоциацията на европейските журналисти-България, съвместно със сдружение „Данни за добро“, организира онлайн лекция на тема Дезинформация и пропаганда в социалните мрежи: механизми, играчи, жертви. Събитието ще се проведе онлайн с начален час 17:00 час и продължителност 90 минути. Лекторът Никола Тулечки – преподавател по Семантични технологии в Софийския университет и в НБУ, експерт по работа с данни в иновативната технологична компания Онтотекст и председател на сдружение “Данни за Добро” – ще представи техниките на „троловете“ и механиката на разпространието на дезинформация в социалните мрежи.

Лекцията ще разгледа конкретни примери, демонстриращи защо този феномен е неизбежен и е естествено следствие на самия принцип на функциониране на социалните мрежи (by design). Ще бъдат описани методите, мотивацията (или липсата на такава) на основните играчи, а участниците ще получат насоки какво може да направи всеки от нас, за да се предпази и най-вече за да не става съучастник в проблема.

Участието в лекцията е безплатно, като се регистрирате предварително тук.

За лектора

Никола Тулечки е експерт по данни в Онтотекст от 2017-та година. Преди това прави докторантура във Тулуза (Франция) върху приложенията  на автоматична обработка на езика на доклади за инциденти в авиацията. В Онтотекст Никола работи по разнообразни научно-изследователски проекти, където основно се занимава със семантично моделиране на данни. В по-общ план, Никола се интересува от свързани отворени данни, както от структурна гледна точка, така и от гледна точка на тяхната обществена значимост.

„Дни на медийната грамотност“

Лекцията се организира в рамките на кампанията „Дни на медийна грамотност 2021“. Кампанията е инициатива на Коалиция за медийна грамотност, която цели повишаването на медийната грамотност на българските граждани. “Дни на медийната грамотност 2021” се подкрепят от  Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Програма за малки грантове на Посолството на САЩ, Фондация „Америка за България“, УНИЦЕФ, TechSoup Europe и Funky Citizens.