Асоциацията на европейските журналисти, в партньорство с Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) и Коалицията срещу SLAPP делата в Европа (CASE) ви канят да вземете участие в международната кръгла маса „Законът на Дафне: По-добра защита на журналистите от съдебен тормоз“, която ще се проведе в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ №124, София) от 10:00 ч. на 9 април. В събитието ще вземат участие Матю Каруана Галиция, директор на фондация „Дафне Каруана Галиция“, Чарли Холт, правен съветник в Greenpeace International и член на Управителния съвет на CASE, директорът на ПДИ Александър Кашъмов, главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева, както и представители на НС, изпълнителната власт, регулаторите, европейските институции, гражданския и академичния сектор у нас.

В рамките на кръглата маса ще представим новата Директива за защита на публично участващи лица от неоснователни и злоупотребяващи съдебни производства (дела шамари, или SLAPP), приета в края на февруари от Европейския парламент. Тя е известна още като „Закона на Дафне“, в памет на брутално убитата през 2017 г. малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция, срещу която приживе са заведени над 40 SLAPP дела. След смъртта ѝ семейството създава фондация на нейно име, ръководена от сина ѝ Матю, също разследващ журналист, и повежда кампания за по-добра защита на журналисти и активисти, изправени пред съдебни дела, заведени с цел тормоз, сплашване и заглушаване на свободата на словото.

Страните членки ще трябва да приложат директивата до 2026 г., като България е в напреднал процес на създаване на анти-SLAPP закон, който обаче тепърва трябва да бъде публикуван за обществено обсъждане и гласуван от НС. Като организатори на това събитие, каним всички заинтересовани страни да се включат в дискусията и да поемат категоричен ангажимент да бъде осигурена приемственост и законодателният процес по темата да бъде придвижен максимално бързо, независимо от политическите сътресения в страната. България е една от силно засегнатите от дела шамари в ЕС, а знакови SLAPP дела като това на „Лев инс“ срещу Mediapool са във фокуса на международното внимание.Кръглата маса ще се проведе между 10:00 и 12:00 ч. На 9 април в Дома на Европа. Тя ще бъде излъчвана онлайн и ще бъде осигурен превод. Молим желаещите да присъстват да се регистрират на следния линк до 10:00 сутринта на 5 април. Регистрацията е задължителна, а местата са ограничени.