Германският журналист от турски произход Дениз Юсел бе осъден задочно на 2 години, 9 месеца и 22 дни затвор от съд в Истанбул по противоречивото обвинение в „терористична пропаганда“. Той обаче беше оправдан по обвинението за „подстрекателство на народа“. Известният кореспондент очаква от турската съдебна система и друго наказателно производство срещу него. Юсел е обвинен, че е осквернил Турция и нейните символи.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) се присъединява към други международни медийни организации, осъждайки това политическо мотивирано съдебно решение. „Тази присъда показва, че съдебната система в Турция вече не е в състояние да действа независимо от политическите поръчки“, смята АЕЖ. През миналата година турският конституционен съд обяви за незаконно лишаването от свобода на кореспондента на Die Welt.

В първото си изявление след обявяването на присъдата пред Die Welt Юсел говори за „политическо решение, тъй като цялата история с ареста ми беше политически мотивирана“. Незаконното му задържане и опитът на Турция да го третира като „заложник“ се превръщат в „дълга поредица от държавни престъпления“.

„Фактът, че съдиите решиха да компрометират Конституционния съд, а не президента на Републиката (…), показва за пореден път състоянието на върховенството на закона в тази страна: то е жалко“, казва Юсел.

След февруари 2017 г. в продължение на една година Юсел лежи без обвинение в затвора със засилен режим на сигурност Силиври, намиращ се в близост до Истанбул, като десет месеца от тях са в изолация. В свои статии той разглежда критично кюрдския конфликт и опита за държавен преврат през юли 2016 г. В отговор турският президент Реджеп Таип Ердоган определя Юсел като „представител на ПКК (Работническата партия на Кюрдистан)“ и „германски агент“. Едва след продължителни дипломатически совалки Юксел е освободен и получава разрешение да напусне страната през февруари 2018 г.

Съдебният процес в Истанбул започна в края на юни 2018 г.