Централноевропейската инициатива (CEI) и Медийната организация за Югоизточна Европа (SEEMO) обявиха новото издание на конкурса за изключителни постижения в разследващата журналистика CEI-SEEMO Award 2021. Той има за цел да популяризира висококачествената разследваща журналистика и усилията на разследващите журналисти, работещи често в трудни условия. Тазгодишното издание ще даде приоритет на теми, свързани със социално-икономическото въздействие на пандемията върху живота на хората, по-специално върху младежите, малцинствените групи и хората с увреждания.

Парична награда се присъжда в две категории – за млади журналисти (1000 евро) и професионални журналисти (4000 евро). Кандидатурите ще бъдат разгледани от международно жури, съставено от журналисти и медийни експерти.

За наградите имат право да кандидатстват журналисти от 17-те държави членки на Централноевропейската инициатива: Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Италия, Молдова, Полша, Румъния, Северна Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватия, Черна гора и Чехия.

Крайният срок за кандидатстване е 31 август 2021 г.