През юли уволнението на Шаболч Дул, главен редактор на най-големия унгарски независим новинарски сайт Index, нанесе последния удар по свободата на печата в Будапеща. Това бе причината повече от 80 журналисти, работещи за сайта, да напуснат още на следващия ден, убедени, че правителството е превзело медията. Ситуацията в повечето от страните в региона не е много по-различно. Тридесет години след падането на комунизма Източна Европа все още има трудности да изгради силна и независима журналистика. Липсата на прозрачност по отношение на медийната собственост, бизнес и политическият натиск, очернящите кампании срещу независими и разследващи журналисти, които се осмеляват да разкриват корупционни практики, са само част от проблемите, които от години тровят медийната среда в региона.

Атаката срещу свободата на словото е проблем, който обикновено се пренебрегва, докато не стане твърде късно. Затова Асоциацията на европейските журналисти – България инициира разговор по темата с водещи журналисти и анализатори от Унгария, Сърбия и България с идеята да обсъдим съществуващите предизвикателства, но и да потърсим потенциални решения.

Онлайн дискусията „Под натиск: Медиите в Централна и Източна Европа” ще се проведе на 29 октомври 2020 г. от 17:30 ч.

Уебинарът е безплатен, но се изисква предварителна онлайн регистрация на: https://bit.ly/34RVDP0
След това ще получите имейл с потвърждение и линк към събитието.

Работният език е английски, но ще бъде предоставен симултанен превод на български.

Лектори:

Вероника Мунк е унгарска журналистка, основател и главен редактор на новия онлайн сайт Telex. Била е заместник-главен редактор на едно от най-големите независими издания Index. Тя работи там в продължение на 18 години, докато не напуска през юли 2020 г. заедно с над 80 свои колеги заради уволнението на главния редактор на медията и съмнения за намеса в редакционната политика на изданието. Вероника е доктор по медийни науки и преподава журналистика в Унгария.

Мариус Драгомир е директор на Центъра за медии, данни и общество (Center for Media, Data and Society). Преди това работи за фондации „Отвореното общество”, където отговаря за изследователското и политическо портфолио на Програмата за независима журналистика. През последните 10 години Мариус Драгомир работи в сферата на медийните изследвания и анализи.

Драгана Заркович-Обрадович е директор на бюрото на Балканската мрежа за разследващи репортажи в Сърбия (БМРР). С богатия си медиен опит и експертиза в сферата на управлението на проекти, Драгана ръководи екип от разследващи журналисти и медийни професионалисти. Работата на офиса на БМРР в Сърбия получава редица награди и международно признание.

Росен Босев е журналист във в. „Капитал”. Член е на управителния съвет на АЕЖ-България и член на управителния съвет на Антикорупционния фонд. Специализирал е разследваща журналистика в САЩ и медийна етика в Centre de formation et de perfectionnement des journalistes, Париж. Участвал е в международни разследвания, а от 2019 г. насам е член на международния екип на базирания в Берлин журналистически проект Correctiv.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Изразените мненията по време на дискусията принадлежат на авторите им и по никакъв начин не отразяват гледната точка на финансиращата организация.