bbc-news-cbs-news-partnershipCBS News (САЩ) и BBC News (Великобритания) са постигнали споразумение за сътрудничество, чрез което да могат по-ефективно да отразяват значими събития от различни точки на света.

В рамките на партньорството си двете медии ще споделят видео и редакторско съдържание и ще си помагат при събирането на информация. Те също така ще могат по-добре да планират използването на наличните си ресурси, така че да предлагат повече международни новини.

„CBS News е напълно отдадена на авторско отразяване по света – ангажимент, ясно споделян от BBC“, заяви Дейвид Роудс, президент на CBS News. „Няма по-добър партньор за засилване и разширяване на нашето глобално покритие от BBC News. Очаквам с нетърпение работата ни с Джеймс Хардинг [Директор „Новини и актуални предавания“ на BBC] в процеса на увеличаване на възможностите на двете организации.“

CBS News и BBC News започват да споделят съдържание незабавно, а в следващите месеци ще стартират и други форми на сътрудничество.

„Никога не е имало по-важен момент за умно и смело отразяване на случващото се по света“, каза Хардинг. „Новото парньорство между BBC и CBS News цели да предостави на аудиториите ни – където и да живеете, каквато и гледна точка да имате – новини, които са достоверни, авторски и хвърлят светлина [върху събитията]. Амбицията ни е да предложим най-добрата международна журналистика по телевизията.“

Новото партньорство между CBS News и BBC News представлява нов етап във взаимоотношенията им, които датират от ранните дни на телевизионните и радио новини. Легендарният журналист на CBS Едуърд Р. Мъроу (1908 – 1965) прави много от прочутите си репортажи от Студио Б4 в централата на BBC в Лондон. Мъроу не е криел привързаността си към работата си в това студио и дори е взел със себе си в Ню Йорк микрофон с логото на BBC, с който е отразявал Втората световна война.