Журналистът Георги Тотев и фоторепортерът Георги Кожухаров бяха отличени с наградата „Журналист на годината“ на Българския хелзинкски комитет (БХК) за поредицата от видео репортажи „Записки от Украйна“ в онлайн изданието „Дневник“.

„Записки от Украйна“ са репортажи от военното нападение на Русия над Украйна през 2022 г. Използвайки силата на документалистиката, Тотев и Кожухаров запознаха българската публика с историите на случайни хора, срещнати на гарата във Варшава, във влака между Варшава и Киев, в работещ като благотворителна кухня ресторант и в бар в Киев, в жилищен комплекс в Буча, на улиците в Бородянка, в метрото на Харков.

„Излагайки самите себе си на риск, още в началото на тази хуманитарна криза те дадоха глас на украинците пред българската общественост и документираха историите на много от тях, които все още не са напуснали родината си. Правозащитното в работата им е в повдигането на булото на военната пропаганда и демистифицирането на заблудите, подхранвани от дистанцията на българското общество от военния конфликт. Образите и звуците на създалата бежанска вълна война подчертават важността на журналистиката и документалистиката в такива моменти на криза“, се изтъква в номинацията на БХК.

Всички епизоди от видео поредицата „Записки от Украйна“ може да видите тук.