В рубрика „ Добри практики“ публикуваме журналистически материали, които според членовете на АЕЖ-България са пример за качествена журналистика. В рубриката досега сме включили примерите от класацията, която АЕЖ-България води до края на 2013 г. на месечна база. Ако искате да номинирате материал за рубриката, моля изпратете обосновка в минимум три изречения на [email protected]. Настоящият материал е от класацията за месец юли 2012.

Полина Паунова от Медиапул за материала Ave Tsvetanov, morituri te salutant!*  Силно критичен политически анализ, в който авторката остро възразява срещу разправата с другомислещите и пълното незачитане на презумцията за невинност. Без да заема страна в политически спорове, АЕЖ-България намира, че е едно от задълженията на журналистите е да изискват от политиците, и най-вече от представителите на властта, да се изразяват отговорно и да ги разобличават, когато това не се случва.

 Ave Tsvetanov, morituri te salutant!, Полина Паунова

Съдия Мирослава Тодорова е престъпник, защото защитава организираната престъпност.

Магистратите са престъпници, защото защитиха съдия Мирослава Тодорова (Всъщност, обаче, това не били съдии, а адвокати, които защитават престъпници.)

Журналистите са престъпници, защото критикуват МВР. (Именно те и излъгали, че на протеста в защита на Тодорова били магистрати, а не казали истината, че там са се събрали съмнителни юристи, с още по-съмнителни клиенти)

Президентът нещо не е разбрал и защитил Тодорова. Ама ако знаел как стоят нещата наистина, той неизменно щял да бъде на мнението на Цветанов. Мнението на Цветанов: всички, които не са с мен, са престъпници.

Тази „присъда“, образец на мракобесие, демагогия и вербални изразни средства, бе произнесена от вицепремиера в национален ефир в понеделник сутринта.

Пълният текст на Полина Паунова може да прочетете тук