Унгарската секция на АЕЖ относно критичната ситуация със свободата на словото в страната

Малко след четвъртата поредна победа с две трети парламентарно мнозинство, постигната от партията „Фидес“ на Виктор Орбан в Унгария, висшият медиен регулатор (Съветът за медиите) отказа да удължи изтичащия през септември лиценз за честота на малкото алтернативно радио „Тилос“, имащо приблизително 6-8 хиляди слушатели.

Радио „Тилос“ (англ.: „Забранено“), което има подчертано антикомунистическо минало, най-вероятно ще бъде принудено да се прехвърли в интернет, какъвто беше случаят наскоро с много по-голямото и все още популярно „Клуб радио“. Разбира се, в официалния текст на решението бяха включени красиви правни аргументи, според които „Тилос“ не отговаря на изискванията на публичния конкурс. Според управляващия директор на медията това е просто невъзможно, тъй като „Тилос“ се управлява на доброволни начала без нито стотинка от рекламни приходи и няма как да имитира големите комерсиални радиа и телевизии, които са принудени да документират всяка минута от програмите си и да обръщат внимание на съотношението между излъчването на реч и музика, както и на съотношението между излъчването на унгарска и чужда музика. „Тилос“ не е в състояние да изпълни тези изисквания, защото това е все едно тигри да се състезават с антилопи, добави управляващият директор.

В нелибералните демокрации, наричани понякога „хибридни режими“, привържениците на независимата журналистика често могат да се чувстват като антилопи, застрашени от диви тигри. Управителният съвет на унгарската секция на АЕЖ е загрижен за несигурното бъдеще на сегмента от критична и разследваща журналистика (приблизително 20 процента от цялата медийна среда в Унгария), която не обслужва пропагандните цели на управляващата нелиберална партийна коалиция. Знаем, че ситуацията с медиите на много места по света е още по-лоша: в Русия, Турция, Азербайджан и другаде – от Чили до Саудитска Арабия, но все пак не можем да забравим, че Унгария сега е на 85-о място в класацията за свобода на печата на „Репортери без граници“, която изследва 180 държави. Въпреки че сме някъде в средата на световната класация, класирането ни в ЕС е много по-лошо, тъй като сред 27-те страни членки само Гърция и България имат по-лоша медийна среда от Унгария.

Знаем обаче, че дори традиционните либерални демокрации не са имунизирани срещу пазарен натиск, както и срещу много други видове натиск. Затова сме силно обезпокоени от завладяването на медиите в нашата страна, където всички регионални печатни медии и радиостанции са в ръцете на приятелски настроени към правителството предприемачи. Списъкът е твърде дълъг и е добре известен още от появата на нелибералната политическа структура на „Фидес“. Подчинената роля на обществените медии спрямо политическите и идеологическите цели на властта на „Фидес“ по време на предизборната кампания наскоро беше критикувана дори от известен унгарски десен издател и колумнист; опозиционните партии и нейните лидери бяха на практика изключени от участие в унгарската държавна телевизия (Magyar Televízió).

Унгарската секция на АЕЖ, заедно с други професионални организации, категорично се противопоставя на злоупотребата с правителствени (бюджетни) средства, насърчаващи правителствената пропаганда (какъвто е случаят в Унгария, Полша и другаде) и изкривяването на пазарните отношения в полза на благоприятни за правителството медии. Настояваме журналистите да могат да извършват работата си без сплашване и да могат да изпълняват ролята си на „куче пазач“, независимо в кои унгарски медии работят, както бе заявено от генералния секретар на Съвета на Европа по повод Световния ден на свободата на печата на 3 май.

Либералните демократични правителства, партии и институции трябва да са наясно, че през последните години определени елементи от модела на „Фидес“ за контрол и завладяване на медиите от страна на политици, лоялни към правителството бизнесмени и олигарси бяха възприети в някои други страни от ЕС. Ето защо ние сме напълно съгласни с Барбара Трионфи, изпълнителен директор на IPI, която отправи призив към световните демокрации за силни и принципни действия, „за да се отблъсне вълната от авторитаризъм по света, която застрашава основни права, включително свободата на медиите“.

Може ли механизмът за завладяване на медии да бъде спрян и ако да, как? Сигурна е само несигурността; наскоро един ляв седмичник с малък тираж – „168 часа“ (168 Óra), бе принуден да се прехвърли в интернет, което далеч не е първият и със сигурност не е последният случай в Унгария, а слаба утеха е това, че много печатни медии фалират и в други части на света. Имаме удоволствието да потвърдим думите на президента на САЩ Джо Байдън, че сега свободната преса има по-голямо значение „отколкото когато и да е през миналия век” – честно, но преувеличено изказване, защото свободните медии имаха неописуемо голямо значение по време на дългите борби за демокрация в Западното полукълбо. Остава въпросът: могат ли окуражаващите изявления да спрат превземането на медии в страни като Унгария?

Ние, в унгарската секция на АЕЖ, вярваме, че всички видове защитници на независимата журналистика в рамките на унгарските граници и чуждестранни институции в чужбина, главно и преди всичко в Европейския съюз, имат обща отговорност да вземат всички законови мерки, за да спрат по-нататъшната ерозия на демократичните институции, медийния плурализъм и либералните ценности.

Антилопите трябва да бъдат защитени от тигрите, независимо къде се намират.

Будапеща, 10 май 2022 г.