Amnesty International разкритикува действията на турските власти срещу кореспондента на Die Welt

115

15532383515_cb998ecd7f_kAmnesty International разкритикува остро решението на турските властите от 27 февруари да арестуват Дениз Юджел, журналист на немския вестник Die Welt, с обвинения в разпространение на пропаганда в подкрепа на терористична организация и подтикване към омраза.

„Задържането на Дениз Юджел, гражданин на Турция и Германия, отваря нова глава в репресиите на турските власти срещу свободата на словото“, заяви Джон Далхуйзен, директор на Amnesty International за Европа и Централна Азия. „Неудовтлетворени от усилията си да прочистят турските медии от [критични мнения], турските власти засилват атаките си срещу чуждестранни медии, работещи в страната. Дениз Юджел е в ареста вече 13 дни. Той се присъединява към повече от 120 журналисти и други служители на медии в Турция, задържани в очакване на съдебен процес след опита за преврат през юли 2016 г., който предизвика репресивните мерки на правителството. Днес Турция има съмнителната чест да бъде страната с най-много арестувани журналисти, а свободните медии са в предсмъртна борба.“

Първоначално кореспондентът на Die Welt е задържан на 14 февруари, след като отразява темата за имейлите, с които според твърденията група хакери с леви политически убеждения са се сдобили от личния имейл адрес на Берат Албайрак, министър на енергетиката на Турция и зет на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. The Guardian отбелязва, че Юджел е първият задържан немски журналист в рамките на масовите репресии, последвали неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли миналата година. Според британския вестник на 28 февруари Министерството на външните работи на Германия е привикало турския посланик в Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел пък описа съдебното решение за ареста на Юджел като „горчиво и разочароващо“.

„Призоваваме турските власти незабавно и безусловно да освободят Дениз Юджел и всички други журналисти, задържани в очакване на съдебен процес, и да преустановят тази атака срещу свободата на словото и критичните гласове. Журналистиката не е престъпление – медийното затъмнение в Турция трябва да приключи сега“, каза още Джон Далхуйзен от Amnesty International.

Снимка: Flickr