trulyОт 1 януари Amnesty International ще бъде първият външен клиент на Truly.Media – нова платформа за удостоверяване на автентичността на снимки, видеа и друг тип съдържание в социалните мрежи в реално време. Truly.Media е съвместен проект на немската медия Deutsche Welle и гръцката софтуерна компания „Технологичен център на Атина“, подкрепен от Digital News Initiative Fund на Google и Европейската комисия.

Платформата започна да работи по-рано този месец и има за цел да ограничи разпространението на фалшиви новини и друга невярна или подвеждаща информация онлайн.

„Когато неудобни истини подтикват държавни служители да крещят „фалшиви новини“ или пък се твърди, че съдържание, публикувано в социалните мрежи, показва нещо, което то всъщност не показва, Amnesty International трябва да е в готовност да отговори на базата на щателни и методични методи за проучване и проверка“, казва Тирана Хасан, директор на Центъра за реакция при кризисни ситуации на Amnesty International. „В партньорство с водещи университети по света, нашите отряди за проверка на онлайн съдържание (Digital Verification Corps) вече ни поставиха в предните редици на цифровата революция в изследванията в областта на човешките права. Уверени сме, че сътрудничеството ни с Truly.Media ще [ни помогне] да продължим тази много важна работа на следващото ниво.“

Създадени през октомври 2016 г., отрядите за проверка на онлайн съдържание на Amnesty International са съставени от над 100 студенти изследователи, базирани в University of Cambridge (Великобритания), University of Essex (Великобритания), University of California-Berkeley (САЩ), University of Toronto (Канада) и University of Pretoria (Южна Африка).

От Amnesty International очакват Truly.Media да подобри сътрудничеството в реално време между отделните членове на отрядите и да им предостави най-новите инструменти за проверка и експертна помощ.

„С Truly.Media можем да откриваме невярна информация в мрежата по-ефективно и точно“, отбелязва Питър Лимбург, генерален директор на Deutsche Welle. „Фактът, че Amnesty International ще използва платформата, ни прави горди и доказва, че има истинска нжда от Truly.Media.”