al jazeera english newsroomНемислим едва до преди няколко дни, подобен сценарий днес е повече от възможен в контекста на засилващия се натиск върху Катар от страна на Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ), след като в началото на юни те преустановиха дипломатическите си взаимоотношения с Доха. Според информация, разпространена от няколко международни издания и потвърдена от катарски източници, закриването на Al Jazeera е включено в списък с 13 условия, които правителствата на четирите страни искат Катар да изпълни в срок от 10 дни в замяна на премахването на икономическите санкции, наложени на страната.

От „Репортери без граници“ съобщиха, че освен Al Jazeera могат да бъдат закрити и други медии, пряко или косвено подкрепяни от Катар, като Al-Araby Al-Jadeed и Middle East Eye.  Според ООН подобна съдба грози и Arab 21, the New Arab и Sharq.

„Опитът Al Jazeera да бъде принудена да замълчи е опит да се заглуши незавасимата журналистика в региона и да се постави под съмнение свободата на всеки да бъде чут и информиран. Това не трябва да бъде позволено да се случи“, пише Al Jazeera Media Network в отворено писмо от 27 юни.  „Журналисти от всички региони на света се присъединиха към Al Jazeera, защото вярват в мисията на добрата журналистика и отговорността, която идва с нея. Всеки ден ние отразяваме истории от Арабския свят, Африка, Азия, Европа и Северна и Южна Америка. Имаме над 3000 служители, които са сред най-талантливите и разнообразни в света. Тяхната отдаденост превръща Al Jazeera в това, което е днес. Имаме офиси на над 70 места по света, в това число централата ни в Доха и предавателните ни центрове в Лондон и Вашингтон, където работят журналисти с непоколебим кураж и професионална етика. Те отразяват събития от първа ръка [и го правят] почтено. Те вършат работата си със страст и отгворност. Всеки може да види ангажимента им да чуят гласовете на участниците в тези събития. Нашите служители са нашата „тъкан“. Те гарантират, че нашата журналистика е възможно най-качествена, безпристрастна и почтена.“

Al Jazeera: Свободата на словото срещу авторитаризма

Потенциалното закриване на която и да е международна медия е новина от световно значение. Това обаче важи с още по-голяма сила за Al Jazeera, която с работата си през последните две десетилетия си създава множество врагове. През годините противниците на медийната компания използват разнообразни лостове, с които да възпрепятстват работата на нейните журналисти и редактори и да ограничат достъпа до техни материали.

Агресията на лидерите на редица арабски страни спрямо Al Jazeera се дължи предимно на нейния принос към утвърждаването на свободата на словото и достъпа до информация като основни човешки права – права, чието упражняване вещае опасност за авторитарни и консервативни режими във всяка точка на земното кълбо. Според Хю Майлс, базиран в Кайро журналист на свободна практика, редактор на Arab Digest.org и автор на книгата Al-Jazeera: How Arab TV News Challenged the World, Al Jazeera е първият арабски телевизионен канал, който създава истинска разследваща журналистика и разглежда крайно чувствителни теми като самоубийствените атентати и съществуването на Бог.  Майлс обяснява, че с работата си екипът на катарската телевизия е унищожил редица социални, политически и религиозни табута, въвел е нови стандарти за отразяването на събитията в региона, утвърдил е понятия като демокрация и човешки права и по този начин значително е разширил границите на свободното слово. Тъй като не са избрани чрез общи и честни демократични избори, повечето правителства в региона виждат във Al Jazeera враг, който заплашва да отслаби властта им и дори да доведе до тяхното сваляне.

Натискът върху катарските медии и ограничаването на мнения в подкрепа на Катар започва още преди Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ да поставят десетдневен срок, в който Доха трябва да отговори на тринадесетте им искания.

В началото на юни, само няколко дни след избухването на дипломатическата криза в Залива, правителствата на Саудитска Арабия и Йордания обявиха закриването на офисите на Al Jazeera в Рияд и Аман. В същото време министърът на правосъдието на ОАЕ провъзгласи всяка позиция в подкрепа на Катар или против политиките на ОАЕ, изразена устно, писмено или в социалните мрежи, за престъпление, наказуемо със затвор от 3 до 15 години и глоба в размер на приблизително 120 000 евро.

В Саудитска Арабия изразяването на подкрепа за Катар се счита за нарушение на обществения ред. Според чл. 7 на закона за кибер престъпления, подобно действие е наказуемо със затвор до пет години и глоба в размер на приблизително 710 000 евро. Министерството на информацията в Бахрейн пък предупреди, че представители на медиите, които публикуват информация, която може да навреди на интересите на страната, могат да бъдат наказани с до пет години затвор и глоба. Няколко седмици по-рано Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет блокираха достъпа до сайтовете на Al Jazeera и други катарски медии.

От „Репортери без граници“ припомнят, че атаките срещу Al Jazeera започват още преди 15 години.  През 2002 г. компанията е принудена да затвори офисите си в Кувейт и Йордания. Три години по-късно Иран постановява, че офисът на медията в Техеран трябва да бъде закрит заради „подстрекаване към безредици“ при отразяването на определени събития. През 2010 г., 2013 г. и 2014 г. Al Jazeera е принудена да преустанови дейността си съответно в Бахрейн, Египет и Багдад. Освен политическа враждебност, през годините Al Jazeera се изправя и пред физически изпитания. По време на войната в Газа през 2014 г. местните офиси на компанията попадат под предупредителните изстрели на израелските сили. През 2001 г. и 2003 г. катарската телевизия е обект на американски бомбардировки съответно в Афганистан и Ирак.

В откритото си писмо от миналата седмица Al Jazeera посочва, че нейни журналисти са били заплашвани, арестувани и убивани във връзка с работата си.  Журналист на катарската телевизия, който беше арестуван в Кайро на 23 декември миналата година, остава в ареста.

Двете лица на Al Jazeera

Въпреки че е критикувана за това, че дава поле за изява на терористични организации като „Ал Кайда“ и въпреки че е обвинявана в антизападни и произраелски убеждения, през годините Al Jazeera се утвърждава като една от най-уважаваните и иновативни медии в световен мащаб. Споровете около качеството на журналистиката с марка Al Jazeera произтичат преди всичко от различията в работата на двата основни канала в нейното портфолио – Al Jazeera Arabic и Al Jazeera English – и прилежащите към тях сайтове. Тези различия изпъкват в контекста на Арабската пролет, която компанията като цяло подкрепя.

Основан през 1996 г., Al Jazeera Arabic (AJA) е 24-часов новинарски канал, пригоден към нуждите и интересите на зрителите в Арабския свят. Съседите на Катар се страхуват от AJA заради успеха, с който медията формира ново политическо съзнание сред местните жители и поставя на преден план теми като социална справедливост и човешки права.  Въпреки безспорния си принос към свободата на словото и динамиката, която внася в регионалната медийна среда, AJA си създава много врагове и привлича остри критики, включително от независими журналисти в региона, с позитивното си отразяване на ислямистки групи като „Мюсюлманско братство“ в Египет и „Хамас“ в Палестина.  Лидерите на съседните на Катар държави се противопоставят особено силно на широко разпространяваната гледна точка, споделяна от катарските управляващи, че рано или късно тези и други ислямистки групи ще вземат властта в целия регион, било то чрез революция или демократични избори.

За да разшири влиянието си отвъд Арабския свят, през 2006 г. Al Jazeera създава телевизионния канал Al Jazeera English (AJE). Към канала се присъдиняват някои от най-талантливите и професионално работещи журналисти, които с разочарование напускат редиците на водещи международни медии. От 2006 г. насам AJE си изгражда солидна репутация като платформа за честна и обективна журналистика, съпоставима по качество с тази на BBC World, Channel 4, CNN International,  France 24 и Russia Today. Най-сериозният неуспех на AJE до момента е неспособността му да пробие на американския пазар. Този неуспех обаче, както уместно отбелязва Хю Майлс в материала си за The Guardian, не е непременно знак за слабост от страна на медията, защото дори BBC среща затруднения в САЩ.

Бъдещето на Al Jazeera

Дипломатическият конфликт между Катар от една страна и Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ от друга бушува от близо месец. По молба на Кувейт, която действа като посредник в преговорите между двата лагера, крайният срок, в който Катар трябва да изпълни тринадесетте условия, беше удължен от неделя (2 юли) до вторник (4 юли).  Египет съобщи, че външните министри на четирите страни ще обсъдят отново казуса с Катар на среща в Кайро в сряда. Катар пък твърди, че исканията на четирите страни са прекалено крайни, което поражда съмнения дали те въобще са възнамерявали да преговарят или вместо това се опитват да подкопаят суверенитета на страната.

Тази несигурност засяга директно Al Jazeera и други катарски медии и поставя под въпрос неприкосновеността на основни човешки права като свобода на словото и медиите и правото на достъп до информация.

Дейвид Кей, специален докладчик на ООН по въпросите на свободата на мнение и изразяване, заяви, че закриването на Al Jazeera в замяна на премахването на икономическите санкции, наложени на Катар, би нанесло сериозен удар на медийния плурализъм в регион, в който медиите отдавна се съобразяват с различни ограничения.  Според него, когато безопасността и свободата на медиите не са гарантирани, това се отразява негативно върху правото на достъп до информация на всички.

„Призовавам международнатна общност да убеди [правителствата на Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ] да не упорстват в искането си [за закриването на Al Jazeera], да не предприемат стъпки към цензуриране на медийте на собствената си територия и в региона и да насърчават подкрепата за независими медии в Близкия изток“, каза още Кей.

От Al Jazeera са категорични, че се гордеят с журналистиката си, и обещават да продължат да работят по начина, по който са го правили досега.  На 3 юли медията дори отговори на поставените условия със свой списък с искания, свързани със свободата на словото.

„Искаме журналистите да да мога да вършат работата си, без да получават заплахи. Искаме разнобразието на мисли и мнения да бъде подхранвано, а не на него да се гледа със страх. Искаме обществото да има достъп до безпристрастна информация. Искаме журналистите да не бъдат третирани като престъпници. Искаме тези без глас да бъдат чути. Искаме свобода на печата. В Al Jazeera вярваме, че всеки призив за заакриването или възпрепятстването на достъпа до нашите канали е опит да се заглуши свободата на изразяване и да се потиснe правото на хората [да имат достъп] до информация и да бъдат чути.“

Автор: Даниел Пенев, журналист на свободна практика и член АЕЖ-България, който тъкмо завършва едногодишна магистърска програма по международни отношения в Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща, Унгария.

Снимка: Paul Keller

*Този текст е създаден в рамките на проекта на Асоциацията на европейските журналисти-България „Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото”, подкрепен от фондация „Америка за България”.