Международната Асоциация на европейските журналисти призовава за забрана на RT в целия Европейски съюз.

Контролираният от руската държава телевизионен канал изигра ключова роля в разпространението на лъжи и военна пропаганда, за да създава информационен хаос около агресията на Владимир Путин срещу Украйна, и цялостно се стреми да отслаби западните демокрации, към които Украйна желае да се присъедини.

Войната в Украйна е война на наглата лъжа срещу истината. Това е война, започната от една смъртоносна диктатура и нейните сатрапи, които целят да разрушат западните демокрации. Телевизия Russia Today вече е забранена в Германия. Тя трябва незабавно да бъде блокирана в ЕС, а нейните „журналисти“ да бъдат изгонени от всички страни членки. Бивши политици като бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, работещ за Кремъл, трябва да бъдат подложени на същите санкции като обкръжението на Путин и руските банки.

Заедно с всички независими журналисти, АЕЖ осъжда бруталния държавен натиск върху независимите медии, работещи в Русия. АЕЖ ще продължи да разобличава, когато е възможно, фалшивите новини и бомбардировки на руските армии от тролове. Но ако не друго, нападението в Украйна засили нейната вяра и тази на другите демократични страни във върховенството на закона и неговото важно условие: свободните, независими медии.