По пътя на истинската журналистика в България:

34 истории за медии и журналисти

През последните години разговорът за българската журналистика неизменно се върти около числото 111 – незавидното място, което страната ни окупира в световната класация за свободата на медиите на „Репортери без граници“. Политическият и икономическият натиск, неспазването на професионалните журналистически правила и стандарти, лесното разпространение на фалшиви новини, все по-ограничената свобода на словото и доминиращата автоцензура сякаш отреждат на България позицията на дъното сред останалите европейски страни по отношение на качеството на медийната среда.

 

Дали картината на българските медии винаги е била в толкова мрачни тонове? Отговорът е „не“. Всъщност 17 години по-рано, през 2003 г., България заемаше далеч по-перспективното 34-то място в класацията за свободата на медиите. Ние вярваме, че журналистиката у нас има потенциала да се изкачи отново по стълбицата, а защо не и да подобри позициите си. Вярата ни събуждат тези български медии и журналисти, които работят всеотдайно въпреки трудната среда и натиска от различни страни, създават иновативни продукти и правят журналистика в обществен интерес. Такива примери можем да намерим из цялата страна – от Свиленград до Севлиево и от Пловдив до Русе.

 

Неслучайно на тази страница сме събрали 34 такива истории, без да претендираме за представителност или изчерпателност. Убедени сме, че числото 34 е само началото, и историите, които заслужават да бъдат разказани, са много повече. Затова можете да ни пишете, за да ни помогнете да попълним картата на истинската журналистика в България. Журналистиката такава, каквато трябва да бъде – смела, безпристрастна, полезна на обществото и променяща средата към по-добро. А за да бъде в полза на гражданите, тя се нуждае от силна гражданска подкрепа.

 

Прочетете историите, които събрахме за вас, и научете как можете да допринесете за това да върнем смисъла в българската журналистика. От нас зависи.

 

Историите разказаха журналистите Весислава Антонова, Петър Георгиев и Мария Черешева.

Смисълът е в истинските истории.

Национална кампания на Асоциацията на европейските журналисти-България.

АЕЖ-България е независима организация, която се стреми да се самоиздържа.