Асоциацията на европейските журналисти остро осъди убийството на известния гръцки журналист Йоргос Карайваз.  Разследващият журналист бе застрелян посред бял ден в петък в Атина около 4:15 ч, пред дома си. Той се прибирал от работа в частната телевизия Star TV.

„Той беше един от най-добрите“, заяви Сая Цаусиду, председателка на международната Асоциация на европейските журналисти и на гръцката секция на организацията. “Това е катастрофа за нашата професия, за цялата ни държава. Ще направим всичко възможно, за да се уверим, че убийците бъдат изправени пред правосъдието”, посочи Цаусиду.  

Според публикации в гръцки медии е вероятно убийците да принадлежат към престъпна групировка, разследвана от Каравайз. Той е бил прострелян най-малко шест пъти от двама мъже на мотоциклет, а на местопроизшествиствието разследващите са открили 17 гилзи. 

Карайваз е добре познат на публиката в Гърция заради разследванията на престъпления и криминални сюжети.

Уилям Хорсли, специален представител на АЕЖ по въпросите на свободата на медиите, призова гръцките власти да проведат бързо, независимо и ефективно разследване, за да предотвратят подкопаването на общественото доверие.

По думите му, това убийство е още едно доказателство за нарастващите заплахи пред разследващите журналисти по света и в частност в Европейския съюз, заради увеличаващ се натиск както от страна на държавни, така и от страна на частни структури. Убийството на Каравайз се нарежда до тези на журналистите Дафне Каруана Галиция от Малта и на Ян Куцяк от Словакия през 2017 и 2018 г. И за двете убийства има задържани и осъдени.

Последното убийство на журналист в Гърция се случва преди 11 години. Тогава пред дома си е застрелян Сократис Йолиас. Отговорност поема крайно лява терористична организация, но и до днес убийците не са изправени пред правосъдието.