social-1148035_1920

Центърът за медии, информация и общество към Централноевропейския университет  публикува на страницата си доклад за медийната среда в България и влиянието на технологиите и интернет върху нея. 

Докладът се издава в рамките на проекта Media Influence Matrix, който изследва променящият се пейзаж в областта на на управлението и политиката, финансирането и технологиите в обществената сфера с фокус върху медиите.

Предлагаме ви въведението към него, а пълният му текст може да изтеглите от тук.

***

Наричат България „технологичната столица на Балканите” и „силициевата долина на Югоизточна Европа” заради бързорастящия сектор на информационните и комуникационни технологии. Годишният доход на около 10 000-те компании в сектора през 2016 г. достигна един милиард долара и индустрията продължава да расте.

Технологиите играят важна роля в разпространението на новинарските медии в България: 88% от българите се осведомяват за новините онлайн, най-вече и предимно на платформите на популярните телевизионни канали и техните социални мрежи.

Българите са едни от най-активните потребители на социални мрежи в Европейския съюз (на шесто място сред всички страни-членки) и от всички платформи използват най-вече Facebook. Заради невероятната си популярност Facebook е най-разпространената онлайн платформа за новинарските медии и аудиториите, които новинарските сайтове привличат на страниците си там, често надхвърлят посетителите на собствените им уебстраници. По същата причина платформата е известна и с ролята си в разпространяване на фалшиви новини в страната.

Google е друга международна технологична компания с доминираща позиция на пазара на разпространение на дигитални медии. Гугъл притежава огромен дял от пазара на търсачките във всички платформи, а YouTube е втората най-популярна социална платформа в страната. Но Google е също и единствената международна технологична компания, която допринася финансово към местната журналистическа общност: фондът „Иновации в дигиталните новини“ е осигурил 450 000 евро на журналистически проекти в България от старта си през 2015 г. Цялостното влияние на фонда върху българските медии засега е незначително, но подпомага създаването на многобройни иновативни проекти.

Докато пазарът на разпространение на дигитални новини е като цяло доминиран от международни гиганти като Facebook и Google, в България има и местни медийни платформи. Най-значимата е Netinfo, най-голямата медийна компания в страната, която обхваща 85% от потребителите с широката си мрежа от информационни, комуникационни и развлекателни услуги.

Лидерите на пазара Facebook и Google остават политически неутрални и служат като разпространители на съдържание, а не като създатели. Сред местните технологични компании политическите влияния също са по-скоро ограничени, макар че напрежение възниква заради високата концентрация на медийна собственост (онлайн и офлайн). Това е концентрирано основно около фигурите на Делян Пеевски, чиято медийна империя е известна с десните си, често проруски насочени позиции и на бизнесмена Иво Прокопиев, чиито медийни трибуни открито критикуват Пеевски и предлагат либерална, проевропейска перспектива.

Макар че местните телекомуникационни компании изглеждат напълно безобидни, когато става въпрос за новинарски медии, те всъщност могат и упражняват влияние и тук. Безплатните услуги (които позволяват на потребителите да разглеждат уебсайтове, без да плащат за това) облагодетелстват най-вече международните играчи като Facebook и HBO. Местните телекомуникационни оператори използват това предимно в рекламната надпревара. Но когато подобно разпространение се използва за манипулиране на медиите, това със сигурност променя картинката.

Навлизането на чешката финансова група PPF в българския телекомуникационен сектор може да стартира значителни пазарни промени. През юли 2018 г. PPF получи зелена светлина от Европейската комисия да купи „Теленор” и е в процес на придобиване на Nova Broadcasting Group – двама ключови играчи на медийния и телекомуникацинонен пазар. Но макар че първата сделка минава безпроблемно, втората среща съпротива от законодателството за защита на конкуренцията. Ако в крайна сметка групата успее да придобие и Nova, тя ще спечели огромно конкурентно предимство и в медиите, и в разпространението. Местните анализатори прогнозират, че „Теленор” и „Нова” ще работят в тясно сътрудничество.

Източник: https://cmds.ceu.edu/technology-public-sphere-and-journalism

Снимка: Pixabay