World Press Institute (Световният прес институт), в сътрудничество с Фондация “Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти – България, организира онлайн събитие за български журналисти по повод предстоящите президентски избори в Съединените щати, които ще се проведат на 3 ноември.

В два уебинара – един преди вота и един след него, ще имате възможност да обсъдите най-актуалните теми в американската политика с двама водещи американски журналисти (13 октомври от 17:00 ч. българско време или 10:00 ч. EST) и един след изборите (10 ноември от 17:00 ч. българско време или 10:00 ч. EST).

Джеймс Фалоуз (писател и журналист в американското списание Atlantic) ще води първата част на уебинара, в която ще представи своите разсъждения и анализ на настоящата политически ситуация, включително предстоящите избори за президент и сенат. Към Джеймс ще се присъедини и Майкъл Монтгомъри (старши репортер и продуцент на Reveal на Центъра за разследваща журналистика в Калифорния), който ще модерира сесия с въпроси и отговори по време на двата уебинара. Уебинарите са безплатни, но изискват регистрация. Работният език на събитията е английски.

На този линк можете да се регистрирате за участие в уебинарите:
https://zoom.us/webinar/register/WN_A0MgzZ0nRK-I-heEGZyZGg
**Внимание: Регистрацията важи за двата уебинара, но не е задължително да участвате и в двата.

Джеймс Фaлоуз е един от старшите кореспонденти на американското списание The Atlantic. Пише за изданието от края на 70-те години на миналия век. Има богат опит като чуждестранен кореспондент, а освен това е работил в администрацията на президента Джими Картър, като е подготвял речите му. Той и съпругата му Дебора Фалоуз са автори на книгата “Our Towns: A 100,000-Mile Journey Into the Heart of America”, която се превръща в бестселър в САЩ през 2018 г. По нея е заснета документална поредица, чиято премиера предстои по телевизионния канал HBO. През 40-те години, в които работи за списанието, Фалоуз е живял в Сиатъл, Бъркли, Остин, Токио, Куала Лумпур, Сидни, Шанхай, Пекин и Лондон. През годините Фалоуз печели предица награда за своите репортажи, включително за материал, посветен на евентуалните последствия от нахлуването на американските сили в Ирак.

Майкъл Монтгомъри е продуцент на радио/подкаст поредицата за разследваща журналистика “Reveal” на Центъра за разследваща журналистика в Калифорния. Той е носител на множество журналистически награди и журналист с дългогодишен опит в сферата на радиото, телевизията и печата. Монтгомъри е сътрудничил с Асошиейтед прес, Ен Пи Ар, Би Би Си, Ей Пи Ем и Фронтлайн. Той е дългогодишен член на Международния консорциум на разследващите журналисти. Материалите му за потъпкването на правата на човека в Косово доведоха до създаването на нов съд за военни престъпления в Хага.