Международната Асоциация на европейските журналисти (AEJ) заедно с други организации, защитаващи свободата на словото, се противопоставя на действията на Турция, довели до това двама германски журналисти да напусната страната принудително.

Присъединяваме се към позицията на Европейския център за медийна свобода (ECPMF), която посочва, че Турция трябва да уважава независимостта на представителствата на чуждите медии. Германските журналисти са заставени да напуснат, защото техните прес акредитации не са били подновени за 2019 г. без този отказ да бъде аргументиран по какъвто и да било начин. Дългогодишните кореспонденти Йорк Бразе от обществената телевизия ZDF и Томас Зайберт от вестник Tagesspiegel вече нямат право да упражняват професията си в Турция, защото прес картите им са условие за получаване на разрешително за работа от местните власти. Същият отказ за подновяване на акредитацията си е получил и журналиста от NDR TV Халил Гюлбеяз, който сега не може да се завърне в Турция.

Освен, че в страната се преследват, задържат и сплашват местни журналисти, нараства и натискът върху представителите на чуждестранните медии. Тези случаи не са изолирани и показват систематичния подход към заглушаване и контролиране на независимото медийно отразяване.

Призоваваме европейските институции да реагират адекватно в тази ситуация, а турските власти да преосмислят решението си, да спрат изгонването на чуждестранни журналисти като подновят техните акредитации и да уважават тяхната независимост.
Призивът е подкрепен от следните организации:

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
Article 19
Articolo21
Association of European Journalists (AEJ)
Cartoonists Rights Network International (CRNI)
Committee to Protect Journalists (CPJ)
Danish PEN
European Federation of Journalists (EFJ)
German PEN
Global Editors Network (GEN)
Human Rights Watch
International Press Institute (IPI)
Italian Press Federation
Norwegian PEN
OBC Transeuropa
PEN America
Platform for Independent Journalism (P24)
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
Swedish PEN
World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA)