На 14 август 2017 г. се навършват пет години от изчезването на американския журналист Остин Тайс в Сирия.

През май 2012 г., Тайс, който по това време следва в правния факултет на Джорджтаунския университет, заминава за Сирия като журналист на свободна практика, за да отразява конфликта в страната. Негови награждавани разработки са се появявали в медии като The McClatchy Newspapers, The Washington Post, Associated Press, AFP, CBS, NPR и BBC.

Тайс изчезва, докато се подготвя да замине от Дарая, Сирия, за Бейрут, Ливан, на 14 август 2012 г. – три дни, след като навършва 31 г. От „Репортери без граници“ твърдят, че Тайс е жив и е в плен на организация, различна от „Ислямска държава“.

По повод 36-ия рожден ден на Тайс „Репортери без граници“ провежда кампания, в рамките на която всеки може да му изпрати пожелания. Идеята на международната неправителствена организация е Тайс да получи всички пожелания, когато бъде освободен и се върне у дома.

След започването на конфликта през март 2011 г. Сирия се превърна в най-опасната за журналисти страна в света. Оттогава различните страни в конфликта са арестували, отвлекли или убили стотици журналисти.

Подробна информация за Тайс можете да намерите на сайта The Family of Austin Tice.

Снимка: RSF