Асоциацията на европейските журналисти – България обръща внимание, че органите на МВР са задължени да се грижат за опазването на обществения ред, а не да възпрепятстват журналисти да вършат работата си. 

Принуждаването на журналист да подписва предупредителен протокол и проверката дали разполага със снимки, които е заснел на публично място, показва неразбиране на Закона за защита на личните данни от страна на властите. Точно това се е случило на 7 февруари 2023 г. в подлеза на бул. “Тодор Каблешков” в София, където патрул на 4 РПУ е съставил протокол на журналистката от Дойче Веле Емилия Милчева, докато тя е правила репортаж за подписка, събирана от активисти на партия “Възраждане”. Подлезът е публично място, а подписката за референдум е събитие от обществен интерес, за което се приема, че участниците по подразбиране дават съгласието си да бъдат обект на медийно отразяване. Случаите, в които органите на реда възпрепятстват журналистите да си вършат работата, са грубо превишаване на правата от страна на полицията и нарушение на конституционно гарантираната свобода на печата. 

АЕЖ се обърна с въпроси към МВР, като от СДВР ни отговориха устно, че са получили сигнал, че журналистката снима списъци с лични данни и са изпратили патрул, който ѝ  е съставил протокол да не нарушава обществения ред.  От полицията добавиха, че протокол е съставен и на подателя на сигнала – да не влиза в саморазправа. Не получихме отговор дали и на какво основание е бил проверяван телефонът на нашата колежка. 

Честа практика на МВР е в конфликтни ситуации да предупреждава и двете страни и по този начин да си “измива ръцете” за последствия, които биха могли да възникнат. В случая обаче Емилия Милчева не е извършила никакво нарушение – задължение на оператора на лични данни е да опази поверените му лични данни, а ако такива са попаднали случайно в снимки на репортерката, тя би могла да ги заличи, преди да публикува изображенията. Неоснователна форма на цензура от орган на власт е да се принуждава репортер да заличава снимки. 

Инцидентът е използван от партия “Възраждане” за атака срещу журналистката и медията, която работи. Това е рецидив за тази партия, която и друг път е нападала журналисти. Вчера партията публикува нападки и срещу сайта B.I.R.D. заради разкритията му, че лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов е плащал по-големи вноски по ипотеката на къщата си, отколкото е получавал като депутат през 2022 г. 

Нещо повече, самата партия има история на злоупотреба с лични данни. Заради това, че публикува на сайта си личните данни на стотици хора, партията спечели антинаградата “Голям брат” на “Програма достъп до информация” и “Интернет общество – България”.

АЕЖ за пореден път призовава българските институции да гарантират свободното упражняване на журналистическата професия, а гилдията – към повече солидарност в случаите на тормоз над журналисти, присъщ  на най-мрачните антидемократични идеологии.