woman-3190829_640Във време, в което медиите по света са изправени пред разнородни предизвикателства, включително ограничен брой репортери на терен в горещи точки, журналистите на свободна практика все по-често се оказват най-добрите, а понякога и единствените разказвачи на историите, които заслужават да бъдат разказани. Работата на свободна практика разкрива възможности, каквито работата в новинарска агенция на пълен работен ден не предлага. Тази опция обаче носи и особени предизвикателства, които желаещите да тръгнат по този път трябва да имат предвид, за да са наясно какво ги очаква.

Това е основното послание на статия по темата в Columbia Journalism Review (CJR) на Ярдена Шварц – базирана в Тел Авив журналистка на свободна практика, чиито репортажи са се появявали в медии като The New York Times, Newsweek, Time, Foreign Policy, CBS News, NBC News, MSNBC, Haaretz и The Jerusalem Post.

„Когато през 2010 г. следвах в Columbia Journalism School, нямаше никакви курсове или уроци относно работата на свободна практика“, пише Шварц. „Целта беше да завършиш и да си намериш работа в уважавана новинарска организация. След пет години в Ню Йорк, където се издигнах в йерархията от асистент продукция в ABC News през изследовател в NBC News до продуцент в MSNBC, аз продължавах да бъда неудовлетворена от седенето зад бюро в Ню Йорк. Учех се от някои от най-талантливите хора в сектора, но мечтаех да пиша и да отразявам събития в чужбина. След като се срещнах с близо дузина продуценти и кореспонденти, които ми казаха, че просто няма достатъчно работна в международните отдели, осъзнах, че мога да правя това единствено самостоятелно.“

Така през 2013 г., без много яснота за бъдещето си, Шварц се мести в Тел Авив, където започва да гради кариера на свободна практика. Към днешна дата тя вече в голяма степен е овладяла динамиката на този начин на работа, като материалите ѝ са не само от Израел и Палестинските територии, но и от Германия, Мароко, Непал и всякакви други места, за които е искала да пише.

Отдолу обобщаваме 10 урока за журналистиката на свободна практика, които Шварц е научила от първа ръка през последните четири години.

Преценете дали работата на свободна практика е за вас

Работата на свободна практика изисква определен начин на мислене, които някои биха определили дори като лудост. Тази опция предлага възможности за приключения и независимост, която ви позволява да избирате историите, които да разказвате, да пишете когато и откъдето пожелаете така, както желаете, и да излизате във ваканция, когато сметнете, че имате нужда от такава. В същото време всеки журналист на свободна практика трябва да може да се справи с отговорностите и стреса, които идват с постоянното предлагане на истории на различни медии, придържането към крайни срокове и преследването на хонорари за вече публикувани материали.

Ако мечтаете да работите за медия, в която се чувствате уютно, идеите за материали невинаги идват от вас и имате гарантирано месечно възнаграждение, журналистиката на свободна практика вероятно няма да ви допадне. Обратно, ако обожавате да разказвате истории, разполагате с неизчерпаем резерв от идеи и търсите ежедневни предизвикателства в повече или по-малко познати точки на света, тогава журналистиката на свободна практика е оптималният вариант за вас.

Спестете достатъчно пари, преди да скочите в неизвестното

Независимо от мястото, където планирате да се установите, повече от желателно е да имате достатъчно спестени пари, преди да напуснете постоянната си работа. Тези спестявания ще ви позволят да покриете нуждите си през първите няколко месеца, когато трябва да установявате контакт с източници и редактори и да опознавате съответната страна (ако изберете да работите в чужбина). В началото вероятно ще изкарвате пари, колкото да се прехранвате, но ако полагате достатъчно усилия и умеете да планирате добре разходите си, след година или две може да започнете отново да спестявате.

Научете местния език

Ако не владеете езика, който се говори в страната, в която планирате да се установите, отделете достатъчно време и ресурси, за да го научите. Така ще можете да опознаете средата и да завържете контакти далеч по-ефективно, без да се нуждаете от преводач и фиксър. Препоръчително е в началото да потърсите помощ и от други журналисти, базирани в същата страна или град, но е важно да се сближите и с местните, защото разговорите с тях често раждат идеи, за които иначе не бихте се сетили.

Търсете истории навсякъде

Оцеляването като журналист на свободна практика зависи от предлагането и разказването на истории, които засягат актуални теми и процеси, предлагат нова информация или различна гледна точка и са разказани коректно и увлекателно. Ето защо успехът ви в голяма степен зависи от умението да намирате истории навсякъде и по всяко време. Добре е да си водите дневник, в който организирате и обновявате идеите си за репортажи според актуалност, крайни срокове, етап на подготовка, медиите, на които бихте искали да ги предложите, и размера и срока за изплащане на възнаграждението, към което се стремите.

Бъдете изобретателни в разказването на истории

Подхождайте към всяка своя идея креативно, за да намерите различни гледни точки и така да можете да предлагате интерпретеции на тази идея на различни медии. Когато отразявате една тема месеци наред и публикувате два или повече материала, свързани с нея, извличате максимално полза от усилията си и си гарантирате по-високи доходи. Това е особено важно за международната журналистика, където една и съща история може да бъде разказана през политическа, културна, социална или друга призма.

Научете се да взимате най-доброто от реда и хаоса

Работещите на свободна практика трябва да притежават две на пръв поглед противоположни качества: да се чувстват комфортно в условията на несигурност и нестабилност и да могат да организират и изпълняват многобройните си задачи с таланта на професионален жонгльор. Ежедневието на журналиста на свободна практика включва търсене и предлагане на теми за нови материали, което понякога означава комуникация с представители на няколко медии едновременно, наред с работа по една или повече други истории и придържане към крайни срокове.

Използвайте установените си контакти, но не се страхувайте да ги разширявате

В идеалния случай, когато започнете работа на свободна практика, ваши материали вече ще са били публикувани в поне няколко медии. Така ще разполагате с поне няколко редактори, на които можете да предлагате идеи първоначално, както и портфолио, което да представяте на редактори, които не ви познават. Дори и да имате опит в големи новинарски агенции, струва си първо да се запознаете с редакторите на местните англоезични медии, както прави Шварц с Haaretz и The Jerusalem Post в Тел Авив. Този подход ще ви даде допълнителна увереност, с която да подходите към утвърдени международни издания като Foreign Policy и Newsweek. Въпреки че трябва да използвате ефективно контактите, които вече сте създали, не се притеснявайте да пишете до редактори, които не ви познават, защото често съобщенията ви могат да получат отклик, когато най-малко очаквате.

Не позволявайте даден отказ да ви отклони от пътя

За да успеете като журналист на свободна практика, трябва да се запасите с достатъчно търпение и енергия и да продължавате да преследвате целите си дори когато срещате откази. Може да ви се наложи да изпратите два или три имейла на редактор, преди той или тя да ви каже какво мисли за вашата идея или когато задавате въпроси относно полагащото ви се възнаграждение. Отказите не трябва да ви обезкуражават, защото неизменно ще срещате такива. От вас се изисква единствено да бъдете достатъчно дипломатични в комуникацията си с редакторите, така че да запазите добрите си отношения с тях. Шварц отбелязва, че дори не трябва да се страхувате да предлагате нови идеи на редактор, който вече е отхвърлял предишни ваши предложения за репортажи, защото този процес се свежда до напасване на дадена тема към изискванията и очакванията на съответната медия. Предишните откази не са непременно предпоставка за бъдещи откази.

Разберете значимостта на предложенията за репортажи

Предложенията за репортажи, които изпращате на редактори, са от ключово значение за журналиста на свободна практика. Както пише Шварц, ако не предложите дадена история достатъчно добре, няма да успеете да я „продадете“ и тя ще остане неразказана. Особено когато предлагате да отразите тема или събитие от чужбина, с предложението си трябва да убедите редактора, че идеята ви пасва на медията и е важна за нейните читатели/зрители/слушатели и че разполагате със знанията и контактите, необходими за реализирането ѝ. Дължината на предложението зависи от комплексността на вашата идея, но във всеки случай трябва да проучите темата предварително.

Имайте готовност да преговаряте

Като журналист на свободна практика трябва да се научите да цените труда си като източник на новини и анализи на терен във време, в което повечето журналисти отразяват дадена тема от разстояние. Ето защо трябва да уреждате финансовите параметри на сътрудничеството си с дадено издание, преди да приемате каквато и да е задача. В случай, че медията, с която бихте искали да работите, ви предлага по-ниско от очакваното възнаграждение, предложете идеята и на други медии и изберете най-добрата опция. Шварц отбелязва, че когато счита някоя история за изключително важна и единствената медия, която проявява интерес към нея, предлага по-малко пари, отколкото тя иска, е склонна да приеме офертата, но едва след като е проучила алтернативни възможности за публикуване. Тя също така подчертава, че всеки журналист на свободна практика трябва да има предвид и опита си, защото по-големият опит е основание за по-големи очаквания по отношение на заплащането. Това означава, че в началото ще трябва да работите за по-малко пари.

За статията е изполаван материал от Columbia Journalism Review (CJR): A Survival Guide to International Freelancing