Screen Shot 2018-03-05 at 7.34.25 PMНад 71% от участвалите в неделния референдум в Швейцария, в който гласуваха 54.4% от имащите право на глас, казаха „Не“ на предложение за премахване на лицензионната такса за обществените медии.

Гласувалите против предложението са повече от подкрепилите го във всички области на страната. В едва шест от над 2 250 общини мнозинството от гласувалите са подкрепили идеята.

Неделният вот влиза в историята като пети неуспешен опит за промяна на таксата за обществените медии чрез референдум от 1982 г. насам.

„Този резултат е не просто вот на доверие към нас като обществена медийна компания, която обслужва цялото население, а представлява и ново начало за SRG [Швейцарската медийна корпорация]“, Жил Марчанд, генерален директор на корпорацията, заяви след обявяването на резултатите от гласуването. „Сега трябва да адаптираме компанията, за да работим според нова финансова рамка и да удовлетворяваме потребностите на обществото. Възнамеряваме да обърнем внимание на обратната връзка от обществото, независимо дали е положителна или критична.“

Към момента всяко домакинство в Швейцария трябва да плаща годишна такса в размер на 451.10 швейцарски франка (763.28 лв), за да има достъп до продукцията на SRG, която включва 17 радио станции и телевизионни канала на немски, френски, италиански и романш и прилежащите към тях онлайн услуги. Таксата за компании възлиза на 597.50 швейцарски франка (1011 лв). Тази такса е отговорна за 75% от приходите на SRG, като останалата част идва от приходи от реклама.

SRG планира реформи в три посоки. Ръководителите на компанията ще приложат програма за ограничаване на разходите и реинвестиции в размер на 100 милиона швейцарски франка с цел по-ефективно използване на наличните ресурси по отношение на администрация, технологии, недвижимо имущество, производствени процеси и мрежа за разпространение. Корпорацията също така ще се фокусира върху предлагането на новини и затова половината от приходите от лицензионната такса ще отиват за създаване на новинарски програми.

Програмата за намаляване на разходите и реинвестиции ще бъде представена в детайли през лятото. Прилагането ѝ ще започне през 2019 г. и ще продължи през следващите пет години.

За да изпълнява ролята си на обществена медия и да се откроява от частните медии, SRG ще преустанови показването на реклами по време на вечерното излъчване на филми.

Не на последно място, SRG планира по-тясно сътрудничество с частни медии, които ще продължат да имат правото да използват безплатно материали на обществената медия.

Публикацията е изработена на база следните материали:

No to “No Billag”: a vote of confidence that puts us under an obligation

Attack on public broadcasting licensing fee clearly fails

Switzerland TV licence: Voters reject plan to scrap fee

Снимка: https://www.swissinfo.ch/