Членове

Ирина Недева
Ирина Недева е председател на АЕЖ-България, член на Управителния съвет, журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Тя е старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Като човек, който вярва в с социалната значимост на критическото мислене и отворения публичен дебат тя е ангажирана и с първия независим Център за култура и дебат „Червената къща”, от основаването му през 2000 година досега. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията. През 2011-2012г. специализира по линия на програмата Фулбрайт за междудържавен образователен обмен с отличието на Хюбърт Хъмфри, бивш вицепрезидент на САЩ и сенатор от Минесота, във Philip Merill College of Journalism, University of Maryland, College Park.
За контакт: irina [at] aej-bulgaria.org

Иван Радев
Иван Радев е член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти-България и ръководител на проекта “Медийна грамотност в класната стая”. Той има над 10-годишна журналистическа практика. Иван е завършил Балканистика в СУ и следи внимателно развитието на обществата в Югоизточна Европа. Знае румънски и в продължение на пет години е бил кореспондент за България на румънската национална информационна агенция Аджерпрес.
За контакт: iradev [at] gmail.com

Боряна Джамбазова
Боряна Джамбазова е член на Управителния съвет, част от екипа на проекта “Медийна грамотност в класната стая” и журналист на свободна практика. Започва да работи като репортер през 2005 г., като пише както за български, така и за чужди медии. Оттогава отразява широк кръг от теми – от актуални политически и икономически събития до социални въпроси и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са публикувани в International New York Times, Business Week и Fast Company. Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Софийския университет и магистратура по нови медиа в New York University като стипендиант на програма „Фулбрайт“.
За контакт: boryana.dz [at] gmail.com

Камелия Иванова
Камелия Иванова e член на Управителния съвет, част от екипа на проекта „Децата и медиите – мисия етично отразяване”, кореспондент за немската обществена телевизия ARD. В рамките на организацията работи приоритетно за развитието на вътрешната и външната комуникация на АЕЖ-България. Като журналист започва в отдел „Пазари и компании” на в. Пари, по-късно през 2008 г. се присъединява към българската редакция на международното списание BusinessWeek, а през 2010 г. поема информационния сайт за еврофинансиране ProjectMedia, след което е редактор в списание Forbes България.
За контакт: camelia [at] gmail.com

Мария Черешева
Мария Черешева е член на Управителния съвет и един от основателите на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). Журналист на свободна практика. Започва кариерата си през 2008 г. в европейския портал на Дневник.bg, като от тогава е работила с многобройни български и международни издания. Сред тях са Balkan Insight, OCCRP, ZDF, Deutsche Welle, BBC, Ethical Journalism Network и др. Във фокуса на работата й са теми като миграция, човешки права, социални и политически въпроси. Учила е европеистика в София и Маастрихт, Холандия, и е била стажант в отдела за медиен мониторинг на Главна дирекция ”Комуникация” на Европейския парламент.
За контакт: maria [at] aej-bulgaria.org

Илия Вълков
Д-р Илия Вълков е член на Управителния съвет на АЕЖ-България, работи като политически коментатор в Клуб Z и университетски преподавател. Има опит като репортер и коментатор за различни авторитетни медии в България (Дневник, Сега, Дарик радио), водещ на актуални и дискусионни телевизионни формати. Той е магистър по социология и доктор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Автор е на множество научни публикации и на монографията „Комуникация на граждански движения“. Щатен преподавател в УНСС по дисциплините медии и политика, медийна регулация, радио и телевизионна журналистика.
За контакт: valkovilia [at] gmail.com

Росен Босев
Росен Босев е член на Управителния съвет на АЕЖ-България и член на УС на Антикорупционния фонд. Журналист е във в. Капитал от 2005 г., където пише за проблемите на съдебната система и правоохранителните органи. Интересува се от разходването на публични средства, пенитенциарната политика, преследването на престъпленията от омраза, нарушаването на човешките права. Два пъти е получавал наградата на „Програма достъп до информация“ за използването на Закона за достъп до обществена информация, а през 2015 година получава  наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категорията за печатни медии. Специализирал е разследваща журналистика в САЩ и медийна етика в Centre de formation et de perfectionnement des journalistes, Париж. Участвал е в международни разследвания, а от 2019 година е член на международния екип на базирания в Берлин журналистически проект Correctiv.
За контакт: rosenb [at] capital.bg

Емилия Зафираки
Емилия Зафираки е проектен ръководител на инициативата „Медиатор 2” в рамките на организацията. Завършила е финанси в УНСС, Управление и развитие на човешките ресурси в Училище по мениджмънт – НБУ, и „Опазване на околната среда и устойчиво развитие” – европейска магистратура в ХТМУ. Има над седем години опит като вътрешен ЧР консултант. Управлявала е проекти, свързани с организационен редизайн, преструктуриране и оптимизиране на работни процеси, изграждане на системи за оценка на представянето, повишаване на ефективността, управление на промяната, изграждане на различни вътрешни системи. От 2010 е консултант „Организационно развитие“ и е участвала и реализирала редица проекти, свързани с изграждане на организационен капацитет и дизайн, както за бизнеса, така и за неправителствения сектор. Паралелно с това до края на 2015г. се занимава с изграждането и развитието на Кариерен Център към Физически Факултет на СУ „Климент Охридски“. Тя е Председател на УС на сдружение „Кариера с Казуа“ с основна цел повишаване на организационния капацитет на НПО организациите в България.
За контакт: e.zafiraki [a] aej-bulgaria.org

Цветелина Христова
Цветелина Христова е част от екипа на проекта “Медийна грамотност в класната стая”. Тя има 10-годишен опит в неправителствения сектор в България. Заема различни административни длъжности в донорска организация, подкрепяща развитието на гражданското общество в Централна и Източна Европа. По-късно става част от екипа на фондация “Де Пасарел – България” (вече “Полдер”) и координира доброволци социални работници от Холандия в български социални услуги за хора с интелектуални увреждания. Като част от оперативния екип на АЕЖ-България Цветелина силно вярва, че свободната медийна среда е жизненоважна за всяко демократично общество. В рамките на проект “Медийна грамотност в класната стая” се занимава с дейности, свързани с изграждане на общности.
За контакт: t.hristova [at] aej-bulgaria.org

Кристина Христова
Кристина Христова е съучредител на АЕЖ-България и координатор на Коалиция за медийна грамотност в образованието. До септември 2018 г. е директор на Център за култура и дебат „Червената къща“. Кристина е един от учредителите и председател на Асоциация на европейските журналисти-България в периода ноември 2010-септември 2016.г. Дълги години е ръководител на сайта на в. Дневник, посветен на европейските въпроси – Европа.Дневник. За работата си като журналист по европейски въпроси е награждавана три пъти от Представителството на Европейската комисия в България с наградата Робер Шуман, в категория интернет медии. Завършила е Международни отношения в София, Политически науки и Политическа социология в Париж.
За контакт: kristina [at] aej-bulgaria.org

Владимир Иванов
Владимир Иванов е съучредител на АЕЖ-България и оглавява комуникационния отдел в WWF България. Работил е като онлайн редактор, радио водещ, преводач, планински водач. В АЕЖ-България обръща специално внимание на социалните медиите, гражданската журналистика, netizen поведението. Учил е филология и европеистика в София и Париж.
За контакт: vladimir [at] aej-bulgaria.org


Александър Александров
Александър e журналист на свободна практика в сп. Икономика, сп. HiComm и др. издания. Има близо 20 годишен опит като технологичен и бизнес журналист (Агенция Балкан, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld, сп. Enterprise и др.) и е развивал множество уеб проекти (Pixelmedia.bg, Newbusiness.bg и др.). Начинаещ автор на фантастични разкази.
За контакт: alexinfoag [at] gmail.com

Александър Шабов
Александър Шабов е репортер с 20-годишен опит в печатни издания и новинарски агенции. Пет години е редактор и репортер в Информационна агенция „Фокус“ и Радио „Фокус” – Велико Търново. Oт 2018 г. е репортер на свободна практика и създава новинарския сайт Актуално Свищов. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – специалност „Българска филология”. Александър е любител фотограф, блогър и на спорта на открито. Неговият девиз е: Свобода, честност и любов.

Венелина Попова
Венелина Попова е журналист на свободна практика. От 2001 до 2018 година работи като кореспондент на БНР, програма „Хоризонт“ в Стара Загора.Носителка на наградата „Паница“ за гражданска доблест. За свои разследвания е минала през два съдебни процеса, и двата с оправдателни за нея присъди. Вярва в силата на независимата и честна журналистика.

Владимир Христовски
Владимир Христовски е завършил журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ и има богат опит в медии като БНР, радио „Алма Матер“, бил съм водещ в радио „Романтика“, в. „Бизнес вести“ и „Анонс“. Повече от 10 години е работил в различни предавания в БНТ, бил е репортер в новините на БНТ2.
В момента работи в информационна агенция „БГНЕС“.

Даниел Пенев
Даниел е журналист на свободна практика. Има бакалавърска степен по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България. В момента прави едногодишна магистърска програма по международни отношения в Central European University в Будапеща. Правил е стажове в Dnevnik.bg, bTV и Reduta.bg, както и в Европейския парламент в Брюксел. Негови текстове са публикувани в онлайн и печатни медии у нас, както и в англоезични сайтове като EurActiv.com, The Millions и Wake Up World. През последните няколко години участва в обменни програми и обучения във Великобритания, Германия, Белгия, Исландия, Франция, Чехия, Полша и Турция.
За контакт: daniel_penev93 [at] abv.bg

Дани Йорданов
Репортер в предаването „Господари на ефира“. Има опит в няколко печатни издания преди това и има 10 години стаж в журналистическата професия. Разследва нередности в обществените поръчки, европейските проекти и всякакви злоупотреби, които ощетяват данъкоплатеца. Не се притеснява да влиза в сложни и опасни теми, стреми се работата му да носи добавена стойност на обществото.
За контакт: dani [at] gospodari.com

Джоди Хилтън
Джоди Хилтън е американски фотожурналист и отскоро препордавател по фотожурналистика в Американския университет в България. Завършила е изкуство в колежа в Колорадо и магистратура по журналистика в Университета в Мисури. От 1998-2000 г. е щатен фотограф за Copley Newspapers в Чикаго. От 2001 г. тя е фоторепортер и журналист на свободна практика, като работи и живее в няколко държави. В момента Джоди е базирана в България от 2015 г. Освен редакторска работа, тя изпълнява задачи и за организации като ООН и други НПО. Сътрудник е на агенция NurPhoto (Италия).
За контакт: www.jodihilton.com / jodihilton [at] gmail.com

Диана Иванова
Диана е журналист, документалист, изследовател, един от основателите на международния фестивал на спомените в Бела Речка GOATMILK. Специализирала е групова психоанализа в Международното общество по групова анализа със седалище в Бон. През 2014 печели награда за режисура за дебютния си документален филм Чуй на фестивала „Златен ритон“. Работи като журналист и анализатор в „Свободна Европа“ между 1994 и 2003-а година. Носител е на няколко престижни журналистически награди, между които наградата за европейска журналистика за 2005-а „Writing for CEE“ на Австрийската пресагенция АПА.
За контакт: dianaiwanowa [at] t-online.de

Димитрина Пандурова
Димитрина Пандурова e журналист с 20-годишен опит, позната дълги години от екрана от предаванията „Тази вечер” и „Под лупа”, в които са гостували стотици политици, дипломати, икономисти и не на последно място любими на зрителите актьори, режисьори, художници, писатели. Бакалавър по Масови комуникации от НБУ, магистър политолог със специалност „Политически мениджмънт” от ПУ „Паисий Хилендарски”. Вече четвърта година живее в Германия, където работи като медиен консултант. През месец май 2017 създава и платформата за българите в чужбина Инфо-Портал BG, в която представя актуални теми, новини, анализи и пътеписи.

Димитър Кенаров
Димитър е журналист на свободна практика и помощник-редактор в американското списание The Virginia Quarterly Review. Публикувал е в The International Herald Tribune, Boston Review, Esquire, The Nation, Outside, Columbia Journalism Review, The Pulitzer Center on Crisis Reporting и др. Завършил е бакалавърска степен по американска и руска литература в Middlebury College и магистратура по английска литература в University of California, Berkeley.
За контакт: kenarov [at] gmail.com

Дорейд Ал Хафид
Дорейд се занимава с международна журналистика и интеркултурна комуникация. Съинициатор на проекта блогРадио „Землянка”, където е редактор и един от водещите на предаването „Глобални гласове”. Бакалавър е по журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а в момента завършва международна магистратура по „Медии, комуникация, култура” към „Немско-френския университет“. Дорейд е съосновател на „Дар за горене”, начинание посветено на междукултурния диалог и опазването и развитието на древни занаяти.
За контакт: alhafid [@] aej-bulgaria.org

Екатерина Войнова
Екатерина учи Европеистика в Софийския университет и малко преди да завърши започна работа в интернет изданието на Дневник, в специализираната секция Европа. След близо три години работи там прекъсна временно журналистическия си стаж, за да учи Международни отношения и дипломация в Лайден. С връщането си в България се върна и в Дневник.бг, като интернет редактор и предимно на вътрешни новини. Сега работи в комуникационния отдел на WWF – Световен фонд за дивата природа.
За контакт: ekaterina.voynova[@]gmail.com

Елена Фучеджиева
Елена Фучеджиева е журналист в „Господари на ефира”, чиято отговорност са разследванията и репортажите на кореспондентите на предаването. През целия си професионален опит се е занимавала с разследваща журналистика. Като журналист на свободна практика следи и често пише за случващото се на Корейския полуостров, работи с много чуждестранни журналисти и режисьори по различни проекти в България. Завършила е Журналистика и Електронни медии в СУ „Климент Охридски”, магистър е по „Реторика” от същия университет.

Ерол Емилов
Ерол Емилов е завършил специалност „Българска филология“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, където придобива и педагогическа квалификация. С медии се занимава от 2011 г. Тогава започва да сътрудничи на вестник „Дневник“ и наследилото го електронно издание Dnevnik.bg. От януари 2013 до юли 2014 г. е кореспондент на медийната група от сайтове LIVEMEDIA в Благоевград. След това е репортер и редактор в благоевградската редакция на Topnovini.bg, а по-късно и редактор в сайтовете 7 Дни Благоевград и 7DniBulgaria.bg. В момента е редактор „Новини“ в сайта Nova.bg.
За контакт: erol_emilov[at]abv.bg

Жана Попова
Жана Попова е докторант и журналист на свободна практика. Има бакалавърска степен по журналистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Завършила е магистърска програма „Книгоиздаване през XXI век” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В момента е докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация. Автор е на статии, анализи и коментари към различни онлайн медии в България. Има опит като водещ и редактор в студентското онлайн радио „Реакция”. Професионалните й интереси са свързани с различни социални и политически процеси, теми от областта на културата, човешките права, медийните свободи, взаимодействието между журналистика и социални мрежи и други.
За контакт: jana_s_popova[at]mail.bg

Живка Попатанасова
Живка Попатанасова е водещ на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria заедно с Христо Николов. Кариерата й в Investor TV започва през 2017 г. Тя разработва теми, свързани с международната политика, бизнес мениджмънта и стратегиите, технологичното развитие и иновативните компании. Обръща сериозно внимание на проблемите в сферата на образованието, както и на съвременните образователни модели. Завършила е Книгоиздаване и Продуцентство и креативна индустрия в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2017 г. е отличена с наградата „Самуел Франсес“ в категория „Телевизия“ на петия конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове”.
За контакт: jivka.popatanasova[at]bloombergtv.bg

Ирина Тодорова
Родена е през 1989 г. Журналист е на свободна практика. Завършва журналистика с профил „Телевизия” и магистратура Виртуална култура в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация в същия университет. Автор е на: интервюта, статии и рецензии за различни онлайн медии в България. Работила е като журналист в Общинско радио – Бургас. Автор и водещ на предаване за култура и литература „Хората на Бургас”. Има опит като репортер в предаването „Благовестие” по БНР. Писала е за регионалното издание на в-к „24 часа” (Бургас). Областите на професионалните ѝ интереси са: социални и обществени процеси; медийни свободи; култура, изкуство, литература, театър и кино; прякото взаимодействие между журналистика и култура, обвързаността им със социалните мрежи.
За контакт: е-mail: [email protected]

Косара Белниколова
Косара Белниколова е журналист в сайта Дневник БГ и кореспондент на македонската медия meta mk в България. Има опит като международен редактор в отдел “Новини и актуални предавания” в БТВ. Освен това е работила като редактор в образователния портал Академика БГ, сайтовете Faktor.bg и Вести БГ. Била е част и от екипа на студентското онлайн радио „Реакция.”. Завършила е специалност Журналистика с профил „Радио” в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и магистърската програма „Eвропейска интеграция и дипломация на ЕС“. Владее английски и френски език.
За контакт: kosarabel[at]abv.bg

Лъчезар Лисицов
Лъчезар Лисицов е репортер на Flagman.bg в София. Възпитаник на ВВМУ „Н.Вапцаров” – Варна, бивш офицер от Военноморските сили. Завършил е и магистратура по „Политически мениджмънт” в Софийския университет. Журналист e от 2008 г., като е работил за вестници и онлайн издания в Бургас и столицата.
За контакт: l.lisitzov[at]gmail.com

Любомира Константинова
Любомира работи в програма “Христо Ботев” на Българското национално радио. Завършила е журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, след което докторантура в неговата катедра “Радио и телевизия”. Работила е за кратко в новините на няколко телевизии (БНТ, “Нова”, “Европа”), в две икономически издания – едното печатно (в. “Класа”), другото – онлайн (econ.bg), в изчезнало от медийния пазар списание за лични финанси (“Богатство”) и в още една-две нерегистрирани в паметта на този пазар медии.
За контакт: lkonstantinova [at] abv.bg

Мариета Димитрова
Мариета Димитрова в момента е главен редактор и собственик на информационна агенция Blagoevgrad News , работи и като репортер- кореспондент на предаването „Господари на ефира“ за Благоевград и областта. Със журналистика се занимава от 2003 година, още като ученичка, става част от екипа на младежко радио предаване в Радио Благоевград, няколко години по-късно е автор и водещ на сутрешно предаване по Регионална телевизия Око. За кратко е част от редакторският екип на вестник „Вяра“ и този на Радио Благоевград. Активно работеща и насочена основно към разследващата журналистика, материалите които подготвя и публикува и в момента целят разкриване на корупционни практики и злоупотреби с власт.
За контакт: marieta_dimitrova[at]mail.bg.

Мария Петкова
Мария Петкова е журналист на свободна практика, която работи по теми свързани с Балканите и Близкия изток. Започва работа като журналист в Египет през 2009г. Работила е с Капитал, бТВ, НоваТВ, 24часа, Daily News Egypt, Jadaliyya, Middle East Eye и Ал Джазира. Завършила е бакалавър по международни отношения в университета Браун в САЩ и магистратура по близкоизточни науки в Оксфорд, Англия.

Мартин Димитров
Мартин Димитров е кореспондент в България на Balkan Insight, англоезичен регионален портал, от януари 2018 г. Освен това той е редактор на англоезичното издание Kapital Quarterly, което излиза на всеки три месеца и се публикува от Икономедиа. Преди това пише в продължение на три години за икономическия седмичник „Капитал“, като е покривал вътрешно- и външнополитически ресори. Завършва Политика в University of Glasgow, Великобритания, през 2014 г.

Олга Узунова
Олга Узунова е има опит като водещ на политематичното предаване еМисия България в телевизия BITelevision. Тя участва в подготовката на предаванията, снима репортажи, провежда интервюта, участва в други предавания на телевизията със собствени разработки. Олга завършва бакалавър Европеистика в СУ “Св. Климент Охридски” и магистърска степен Бизнес мениджмънт на нови технологии в Шефилдския университет.
За контакт: ouzunova[at]gmail.com

Ралица Ковачева
Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ ”Св. Климент Охридски”. Има две публикувани книги: „Център и периферия на европеизираните публични сфери (2017) и „Медиатизираното измерение на външната политика“ (в съавторство с проф. Мария Нейкова, 2017). Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит като в последните години се занимава активно с теми, свързани с Европейския съюз. Национален победител в категория „Интернет” в конкурса за журналистическата награда на Еропейския парламент за 2011 г. От 2012 г. е редовен участник в поредица семинари за регионалните медии, посветени на медийното отразяване на ЕС, организирани от Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент за България. През 2014 г. представлява България в паневропейския Граждански диалог, организиран от Европейската комисия в Брюксел (27.03.2014 г.). Сред основателите на българската инициативна група „Душа за Европа“, част от едноименната европейска инициатива.
За контакт: kovacheva.r[at]gmail.com

Розалина Лъскова
Розалина се ангажира активно в сферите добро управление, активно гражданско общество, свобода на словото и медиите. Тя е член на управителния съвет на базираната в Берлин международна организация MitOst e.V. Културен мениджър на свободна практика и анализатор в сферите културни и творчески индустрии, управление в изкуствата, социални иновации и човешки капитал, добро управление. Завършила е право в Хумболт-Университет Берлин и бизнес администрация в УНСС. Работила е в сферите добро управление, модернизиране и реформа на администрацията, европейски фондове, политики на ЕС в държавната администрация в България и в Германия. Стипендиант на Goerdeler-Kolleg for Good Governance (Robert Bosch Stiftung) и Marshall Memorial Fellowship (GMF).
За контакт: laskova.rozalina[at]gmail.com

Руслан Трад
Руслан е блогър и журналист на свободна практика, ориентиран към темите от Близкия изток и Северна Африка. Водил е лекции в Дипломатически институт, НБУ, СУ и Червената къща. Съосновател на българската редакция на Global Voices. През 2009 година основава Форум за арабска култура. Завършва Връзки с обществеността в Софийския университет.
За контакт: : ruslantra[at]gmail.com

Симона Велева
Симона е юрист, докторант по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ с тема:“Свобода на словото – национални и европейски измерения“. Oт 2016 г. води редовни семинарни занятия в СУ. Научните й интереси са свързани с конституционно, медийно и трудово право, Има научни публикации на теми като правния режим на електронните съобщения, търговското слово, защита на тайната на журналистическите източници, функциите на Народното събрание след договора от Лисабон и др.Съставител на историческата книга на Тодор Влайков „Личният режим у нас“. Консултира различни международни и национални организации като КНСБ и др.
За контакт: simona.veleva[at]yahoo.com

Спас Спасов
Спас е кореспондент за Варна и района на Черноморието на в. Капитал и Дневник.bg. Завършил е българска филология и френски език във Великотърновския университет, след което е работил за различни печатни и електронни медии. През 1995г. заедно със свои колеги във Варна създава програмната концепция на първото информационно радио в България, проследяващо новините в развитие с емисии на всеки двадесет минути. Завършил е курса „Медиите в Интернет“ на ”Център за обучение и усъвършенстване на журналисти” в Париж, бил е стажант в “Radio France Internationale” и “France info”, специализирал е в Съединените щати и Холандия.
За контакт: spas[at]dnevnik[dot]bg

Спас Крайнин
Спас е репортер в програма „Хоризонт“ на БНР. За работата си като журналист през 2016 г. е награден от Фондация „Радостина Константинова“ за разследването, което прави в дома за деца „Жулев дом“ в пазарджишкото село Лесичово. Носител е на годишната стипендия на името на проф. Михаил Минков, присъждана ежегодно на един студент във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ за успехи в радиожурналистиката. Спас проявява интерес към професията още в ученическите си години, когато заедно с млади колеги създават първото онлайн радио на Пазарджик – Forty radio към Младежкия дом в града, за което е му е връчен почетен „Златен знак“. Професионалните му интереси включват социални, исторически и вътрешнополитически теми, но страстта му са темите, свързани с децата.
За контакт: kraynin.spas[at]gmail.com

Стефка Анастасова-Чавдарова
Стефка Анастасова-Чавдарова е главен редактор и собственик на информационния сайт SmolyanNews.com, работи и като журналист и водещ на публицистично предаване в местната кабелна телевизия „Фотон-К“, гр. Смолян. С журналистика се занимава от 22 години. Започва работа в първото частно радио през 1996 г., а през 1997 г. започва работа като водещ на „Новини“ в местната телевизия. За кратко е била репортер и в бТВ. Има редица публикации на здравна тематика и в специализирано издание на БЛС. Завършва специалност „Мениджмънт в туризма“. ПР и консултант на частни организации в региона. Преминала е през различни обучения по журналистика и ПР в страната и чужбина.
За контакт:stefi_tv[@]abv.bg

Тайфур Хюсеинов
Тайфур Хюсеинов има дългогодишен стаж като журналист. В момента е заместник-главен редактор на новия седмичен билингвистичен вестник – „Седмичен обзор“/ Haftaya Bakış, който се издава на български и турски езици. През 2002 г. става част от екипа на вестник „Заман – България“, като е заемал различни длъжности – от кореспондент до заместник-главен редактор. В различни български издания е публикувал статии на тема „Турция“ и е участвал в конференции на същата тема. Професионалните му интереси включват теми като религиозни и малцинствени права, междукултурен диалог, толерантност, човешки права, медийни свободи, политика и спорт. Завършил е Български език и история в Шуменския университет. Има и магистратура по Съвременна история.
За контакт: Tayfurza[at]gmail.com

Теодор Спасов
Теодор е журналист на свободна практика в сферите на международните отношения и човешките права. Автор е на статии, анализи, коментари и пътеписи, публикувани в някои от най-квалитетните български медии. Има дълъг опит като мениджър и редактор на секция за външни автори в онлайн медия, както и като международен редактор в студентска медия. Бакалавър по „Журналистика“ и магистър по „Международна журналистика“, и двете завършени в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Владее английски, руски и испански език. Носител е на приза „Журналист на годината“ в наградите „Човек на годината – 2016 г.“ поради работата му в защита на правата на етническите и сексуалните малцинства, търсещите убежище и бежанците, жените, хората с увреждания и животните.
За контакт: theodorespassov[at]gmail.com

Таня Кръстева
Таня Кръстева е главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria. Тя е дългогодишен финансов журналист с изявен интерес към капиталовите пазари. Започва своята кариера през 2002 г. като репортер и редактор във в. Банкеръ, където прави редица разследвания за публични компании и дружества в несъстоятелност. От началото на 2009 г. води икономическите новини на БНТ, след което се присъединява към екипа на Bulgaria ON AIR (икономическа телевизия до 2015 г). Таня Кръстева е автор е на книгата „Българският борсов свят: От първо лице”. Има магистратура по финанси в УНСС. Специализирала е журналистика в СУ „Климент Охридски” и публична реч в НБУ. Преминала е през обучение за финансови журналисти в Thompson Reuters Foundation.
За контакт: tanya_dk[at]abv.bg

Фани Бъчварова
Фани Бъчварова eспециалист по дигитален маркетинг, журналист и съосновател на Мотиф Медия, отразяваща документални истории по темите за човешки права, природозащита, неравенство и достъп до образование. Работи за международни организации като WWF, Върховния комисариат за бежанци към ООН (UNHCR), За Земята и Асоциация на европейските журналисти-България. Като човек с много интереси и идеи, тя завършва магистърска степен по Бизнес и медии в Erasmus University of Rotterdam, магистърска степен по Журналистика в Софийския университет и бакалавър Финанси в Университета за национално и световно стопанство, за да ги обедини във всяко ново начинание, по което поема.
За контакт: fanibachvarova [at] gmail.com

Франческо Мартино
Франческо работи в София като журналист и експерт по Балканите към “ Osservatorio Balcani e Caucaso“, италиански изследователски център и онлайн медиа, посветена на социалните и политически промени в Източна Европа, Турция и Кавказ. Той сътрудничи и на други италиански и междунаордни медии. Говори свободно италиански, български, английски, сръбски, и е завършил Медийни науки в Университета в Триест, Италия.
За контакт: martino [at] balcanicaucaso.org

Христо Петров
Христо има опит като редактор в българското издание на Forbes, където отговаря за теми в областта на технологиите. Преди това има 4 години опит в бизнес изданията „Дневник“ и „Капитал“, където също покрива теми в областта на технологиите и телекомуникациите. Той е автор на блог за онлайн сигурност Questona.com, в който публикува информация за всичко от сигурност на комуникацията в интернет до хакване на слънчеви електроцентрали.
За контакт: hristo.petroff [at] gmail.com

Асоциирани членове:

Бойко Благоев
Бойко ръководи комуникационния отдел на Представителството на Европейската комисия в България. Преди това е отговарял за връзките с обществеността в Информационното бюро на Европейския парламент в София. Освен това той е съосновател на Сдружение 365, което организира безплатните пешеходни обиколки на София (Free Sofia Tour) и Пловдив (Free Plovdiv Tour) и член на сдружение Тук-Там, което обединява българи с опит и образование в чужбина. Бойко е бил международен репортер в Българска телеграфна агенция и е стажувал в пресслужбата на Европейския парламент. Сертифициран екскурзовод и преводач на свободна практика. Пише за любимите си места в столицата в софийския блог на SpottedByLocals, създаден по негова инициатива. Обича да цитира мъдри мисли, които от години събира в цитати.БГ.
За контакт: boikoblagoev [at] gmail.com

Виктория Симеонова
Виктория Симеонова е репортер и редактор в Gospodari.com – сайтът на излъчваното до края на 2018 г. в телевизионния ефир предаване „Господари на ефира“, което оттогава се развива като онлайн платформа. Журналистическата й кариера стартира като ученичка, когато пише статии за различни местни издания в родния й град Добрич. През 2019 г. завършва „Журналистика“, а през 2020 г. – „Продуцентство и креативна индустрия“ в СУ „Св. Климент Охридски“, като по време на обучението си работи като репортер в новинарския екип на телевизия „Евроком“, а от 2016 г. – в „Господари на ефира“, където е и до днес. Носител е на наградата за разследваща журналистика „Радостина Константинова“ в студентската категория през 2018 г. През 2019 г. Студентският съвет на Софийския университет я награждава със Специална награда в категория Социални науки в конкурса „Студент на годината“. По-голяма част от материалите й са в сферата на разследващата журналистика.
За контакт: v.simeonova [at] gospodari.com

Гергана Георгиева
Гергана Георгиева е журналист на свободна практика. По-рано е била стипендиант на IJP в Германия, работила е като репортер за „Искра.бг“ и като помощник-редактор за международното списание „The Business Year“ в Оман. Има опит в сферата на финансите, образованието, дипломацията и статистическия анализ. Научната ѝ работа я води до Етиопия, където през 2019 г. представя доклад за свободата на печата в България на годишната конференция на ЮНЕСКО по повод Световния ден на свободата на печата и свободното слово. Завършила е философия, политика и икономика със статистически науки в Университетски Колеж Лондон.

Димитър Панайотов
Димитър Панайотов e завършил е специалност „Журналистика“ във ФЖМК с профил „Радио и международни отношения“ и магистратурата „Е-Европа“. Бил е автор в множество издания и се е специализирал в разработването на дигитални медии. Занимава се и с трансмедийно разказване на истории и документална журналистика. Създател е на медията за култура podmosta.bg. Главен редактор на ежедневния подкаст „Ден“ и продуцент в мрежата на „Говори ѝнтернет“.

Екатерина Панова
Екатерина Панова е журналист с опит в новинарски агенции. Десет години е редактор и репортер в Информационна агенция „Фокус“. Oт 2014 г. е политически репортер в БТА. Има опит и в предпечатната подготовка. Завършила е две магистратури – Културология към ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Психология към ВСУ „Черноризец Храбър“. Екатерина е любител фотограф и блогър. Вълнува се от правата на децата, отношението към тях и отразяването им в медиите.
За контакт: [email protected]

Катя Димитрова
Катя е журналист с близо 10-годишен опит, като понастоящем е част от екипа на „Господари на ефира“. Кариерата си започва в местния вестник „Марица-изток“, гр. Раднево. През годините е работила за в. „Сега”, издания към медийната група на Investor.bg, OFFNews, информационна агенция „БГНЕС”, телевизия BiT, списание Enterprise и други. Има бакалавърска степен по журналистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски,” както и магистратура „Продуцентство и креативна индустрия“ от същото учебно заведение.
За контакт: [email protected]

Миглена Ангелова
Миглена Ангелова е ТВ журналист и продуцент. Магистър със специалност “Журналистика и масови комуникации” от СУ “Климент Охридски”. Специализирала е: телевизионна журналистика, медиамениджмънт, връзки с обществеността, интернет комуникации и психология на журналистиката. Продуцент, автор и водещ на ток шоуто “Искрено и лично”, излъчвано ежедневно от 2000 до 2013 г. От 2009 и до сега се концентрира върху спецификата на интернет медиите, социалната психология и психологията на журналистиката. Специализира в Международната Академия за телевизия и радио на Русия. Участва в семинари на Академията в Неапол, Копенхаген, Виена и др. От 2014 г изнася лекции пред бъдещи журналисти в УНСС и СУ “Климент Охридски”. От 2015 г. работи върху документални филми за инвестиционния климат в България с “Шанхай медиа груп”. Развива три канала в Ютуб. За издания на “Искрено и лично” с журналистически разследвания за имотната мафия, за “изтекли следствени срокове”, за злоупотреби с власт и др., срещу нея са водени общо 27 дела, по които е оправдана. “Искрено и лично” е спирано два пъти от ефира, заради цензура. От Нова ТВ през 2009 г., заради издание срещу еко нарушения на “Софарма” и от ТВ7 през 2013 г., заради две издания, свързани с банковия произвол.

Росен Ангелов
Росен Ангелов е журналист на свободна практика.Има бакалавърска степен по журналистика от НБУ и магистратура политиески науки – УНСС. От 2007 година работи като сътрудник на регионални и национални издания по политически теми и независими раследвания. Създател и редактор на Ugozapad Info. Вярва, че истината ще ни направи свободни.

Росен Иванов
Завършва Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен „Радио журналистика“ и магистратура „Международна журналистика“. Първите репортерски стъпки прави в радио „Експрес“ и в. „Труд“ през 2000 г., а впоследствие почти целият му професионален път преминава в областта на телевизията: репортер и редактор в новините на тв „Диема 2“, отговорен и главен редактор в тв „Евроком“ и в тв „Европа“. Отразява основно събития от политическата сфера – три мандата е парламентарен репортер. От 2018 г. е кореспондент на свободна практика от Берлин, Германия.

Юзлем Тефикова
Юзлем Тефикова е редактор в БНР – Радио България, „Програми на турски език“. Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Интересува се от теми, свързани с обществото, младите в България, образование, култура, свобода на словото и медийно право и др. Обича да чете. Вярва, че журналистиката е най-вече четене и слушане, чак след това писане и казване.
За контакт: [email protected]