human of the year awardАсоциация на европейските журналисти – България получи приза в категорията „Журналисти на годината“ на юбилейните 10-ти награди „Човек на годината 2017” на Българския хелзинкски комитет.

За първи път, откакто наградата се връчва в тази категория, тя отива не при един журналист, а при журналистическа организация, заради работата на АЕЖ-България в защита на свободната журналистика и борбата й срещу натиска над журналисти и фалшивите новини.

АЕЖ-България беше отличена на церемонията в понеделник и заради проведените през 2017 г. изследвания, засягащи състоянието на медийната среда и натиска, на който са подложени българските журналисти, както и заради организирания през октомври протест в защита на свободната журналистика.

Носител на голямата награда „Човек на годината” за 2017 г. е католическият свещеник Паоло Кортези, който приюти семейство законно пребиваващи сирийски бежанци в началото на 2017 г. В резултат на това част от местните жители излязоха на протест, а самият отец Кортези започна да получава заплахи и беше отзован обратно в Италия.

Специалният приз за цялостен принос към опазването на правата на човека в България бе връчен посмъртно на Кристиан Таков който,  дори и в последните месеци от живота си, въпреки тежкото си заболяване, той продължи да използва позицията си, за да говори за проблемите в съдебната система, в законодателната власт, в банковата и образователната система и медиите.

Повече за наградените личности и организации можете да научите тук.