CaptureВъпреки разнопосочните мнения за същността и задълженията на медиите и журналистите, по един въпрос съществува почти пълно единодушие: това, което отличава журналистиката от пропагандата, целенасочените лъжи и художествената измислица, е излагането на факти. Поради централното място на фактите в работата им, журналистите и редакторите трябва да обръщат специално внимание на източниците си на информация и да проверяват автентичността на твърдения, данни, снимки и видео материали, преди да ги публикуват. Проверката на факти придобива все по-голямо значение в епохата на интернет и социалните медии, в която на практика всеки може бързо и лесно да създава и споделя съдържание, без да мисли за последиците.

За да улесни работата на журналистите, International Journalists’ Network (IJNet) предлага списък с четири инструмента за проверка на факти.

Verification Handbook

Създадена от журналисти на BBC, Storyful, ABC и други организации, Verification Handbook предлага подробни напътствия за проверка на потребителско съдържание онлайн по време на извънредни събития и природни бедствия.

First Draft News

First Draft News е сайт, който предлага безплатни образователни материали относно проверка на твърденията на свидетели и информация от социалните мрежи.

TinEye

С помощта на TinEye можете да разберете дата и часът, когато е направена дадена снимка, както и къде другаде в интернет е била публикувана.

Google Image Search

Ако по някаква причина не желаете да използвате TinEye, можете да се обърнете към Google Image Search, който изпълнява същата функция. Наред с тези ресурси, IJNet препоръчва на журналистите, редакторите и на читателите, зрителите и слушателите по света да изгледат “How to separate fact and fiction online” – лекция в рамките на поредицата TED, в която журналистът и медиен новатор Маркхам Нолан дава насоки как да различаваме фактите и лъжите в онлайн пространството.

Снимка: Flickr