C6YYmUdWMAAVJNl (2)The Guardian (Великобритания), Der Spiegel (Германия), Le Monde (Франция) и El País (Испания) ще отразяват съвместно живота на пристигащите в Европа бежанци и мигранти в рамките на проекта The New Arrivals. Инициативата се финансира от Европейския журналистически център с подкрепата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

„Както хората, които засяга, историята на миграцията също се развива“, пише на сайта The New Arrivals. „През 2014 и 2015 г. фокусът беше върху одисеята, опасното и изпълнено със случайности пътуване на стотици хиляди към Европа. През 2016 г. разговорът беше за колебливия отговор на Европа и политическия отпор [в ЕС]. През 2017 г. фокусът се измества към хората, които изведнъж са сред нас. Как се адаптират към новия си живот? Какво им липсва? Какво е чувството да смениш Хомс с Хамбург, Кабул с Кройдън или Мосул с Мозел? Кои европейски страни най-много помагат на бежанците да се установят?“

Четирите водещи европейски медии ще търсят отговорите на тези и много други въпроси през следващата година и половина. Техни репортери ще проследят ежедневието на новопристигналите в съответната страна, за да разберат дали обещанията се спазват, какви предизвикателства срещат мигрантите при интеграцията си, какви професионални планове имат и как се отразява това преместване на хора както върху приемащите, така и върху изпращащите страни. Четирите издания ще си сътрудничат в превеждането на материали и с общи усилия ще покажат как изглежда Европа през погледа на имигрантите. По проекта ще бъде направена и поредица от филми.

The Guardian ще следи историята на деветгодишно момче от Афганистан, което бяга от талибаните заедно с родителите и шестте си братя и сестри, но по време на пътуването е разделен от всички освен баща си. В момента двамата живеят в Дерби, без да имат представа как и къде са близките им и какво ще им донесе бъдещето.

В Германия Der Spiegel ще отразява живота на голямо сирийско семейство от Дамаск, което днес се намира в град Люнебург в северногерманската провинция Долна Саксония. По-младите членове на семейството се справят добре и вече планират академичното и професионалното си развитие, но по-възрастните срещат трудности в адаптацията си.

Френският вестник Le Monde ще проследи живота на суданско семейство, на което му предстои преместване във вътрешността на страната. Историята на семейството показва важна, но рядко изтъквана тенденция, а именно, че европейските страни обикновено насочват бежанците към отдалечени места вместо към големи градски центрове.

В Испания журналистите на El País ще покажат в детайли успехите и трудностите в живота на група африканци, които се откриват чрез местен футболен отбор в град Херес де ла Фронтера в южните части на Испания.

„Бежанци има почти от самото начало на човечеството“, пише The Guardian. “Историята на прогонените хора [е] нашата история. За добро или за лошо, тя не приключва, а се повтаря. През следващите 18 месеца ще влезем под кожата на тази история в опит да я разберем по-добре както в името на това поколение, така и в името на бъдещите поколения.“

Снимка: EJC @ejcnet